Спорт

Суперлига пред пропадањем и други пут, гиганти одбијају учешће

Фудбалски клубови Бајерн, ПСЖ, Манчестер јунајтед, Манчестер сити, Атлетико Мадрид, Севиља и многи други из Енглеске, Немачке и Шпаније, одбили су учешће у Суперлиги и саопштили да остају верни УЕФА организацији
Суперлига пред пропадањем и други пут, гиганти одбијају учешћеGetty © Michael Regan

Делује да је друго покретање фудбалске европске Суперлиге, такође наишло на велике препреке.

Иако је добила спор са ФИФА и УЕФА, Суперлига ће имати велике потешкоће да "намами" учеснике.

Реал Мадрид, Барселона и Јувентус можда јесу свим снагама за организацију новог такмичења, али делује да ће им фалити подршка остатка европских гиганата.

Фудбалски клуб Манчестер јунајтед саопштио је да не жели да игра Суперлигу, јер планира да учествује само у такмичењима под ингеренцијом Европске фудбалске уније (УЕФА), преносе британски медији.

Европски суд правде пресудио је раније да су незаконити прописи УЕФА и Међународне фудбалске федерације (ФИФА), који забрањују да се клубови прикључе Суперлиги.

"Наша позиција се није променила. Остајемо предани наступима у УЕФА-иним такмичењима, осталим организацијама и удружењима пре него што коментаришемо нешто више", саопштили су из Манчестер јунајтеда.

Европска Суперлига је пројекат који је 12 клубова покренуло у априлу 2021, али су због критика јавности то такмичење напустили Арсенал, Челси, Ливерпул, Манчестер сити, Манчестер јунајтед, Тотенхем, Интер, Милан и Атлетико Мадрид.

"Јасно је да је Бајерн затворио врата Суперлиги. Такво такмичење би представљало напад на важност домаћих такмичења и цео европски фудбал", изјавио је извршни директо Бајерна Јан-Кристијан Дресен, преноси "Билд".

Шпански клубови Валенсија, Гранада, Мајорка, Осасуна, Леванте, Бетис, Рајо Ваљекано и Спортинг се противе игрању у Суперлиги.

"Европска фудбалска породица не жели да буде део Суперлиге. Немачка, Енглеска, Италија, Француска и Шпанија (осим Реала и Барселоне) не желе Суперлигу. Ми се залажемо за заштиту европске фудбалске породице, очувања домаћих првенстава и одржавања квалификација за европска такмичења на темељу остварених резултата", саопштио је мадридски Атлетико.

image
VV inauguration
banner