Спорт

"Гардијан" изабрао 100 најбољих фудбалера године - Холанд без премца у 2023.

У гласању су учествовали легендарни фудбалери, тренери, као и новинари, међу којима је био и новинар нашег портала, а за најбољег фудбалера у протеклој години изгласан је норвешки голгетер
"Гардијан" изабрао 100 најбољих фудбалера године - Холанд без премца у 2023.© Twitter / screenshot / @guardian_sport

Ближи се сам крају године, а то је период када се своде рачуни током протеклих 12 месеци. Тако је и британски "Гардијан" у традиционалној анкети изабрао 100 најбољих фудбалера света у 2023. години.

У том избору учествовало 218 гласача, међу којима су бивши фудбалери попут некадашњих првака света Филипа Лама, Алдаира и Лусија, тренера међу којима је и Фатих Терим, али и новинара из читавог света.

Међу гласачима је био и новинар РТ Балкан Небојша Марковић, представљајући наш портал на једном од најпрестижнијих медијских избора за фудбалера године.

За најбољег фудбалера света у избору "Гардијана" проглашен је Ерлинг Холанд из Манчестер ситија, након освајања Премијер лиге, ФА купа и Лиге шампиона у једној сезони.

На другом месту је Џуд Белингем из Реал Мадрида, трећи је Килијан Мбапе из Пари Сен Жермена, док је четврти Хари Кејн из Бајерна. У топ 10 су завршили још и Родри, Винисијус, Мохамед Салах, Кевин де Брујне, Виктор Осимен и освајач "Златне лопте" Лионел Меси.

Међу 100 најбољих фудбалера света нема ниједног играча из Србије, Кристијано Роналдо је завршио на 27. позицији, док је Карим Бензема на 36. месту.

Из региона су на листи завршили Хрвати Лука Модрић (25. место), Јошко Гвардиол (54.) и Марцело Брозовић (94.), као и Словенац Јан Облак (89. место).

Чланови панела гласали су за својих 40 најбољих играча света, по чему првопласирани играч добија 40 поена, другопласирани 39 и тако редом до последњег изабраног играча. Холанд је на крају завршио на првом месту са 8.471 бодова, 930 више од другопласираног Белингема.

Комплетну листу 100 најбољих фудбалера света можете погледати овде.

image
VV inauguration
banner