Спорт

Дан када је Миха постао бесмртан - овакво мајсторство нико неће поновити

На данашњи дан пре годину дана, Синиша Михајловић је изгубио најважнију битку, али ће још дуго остати упамћен због свега што је у фудбалу постигао
Дан када је Миха постао бесмртан - овакво мајсторство нико неће поновитиGetty © Clive Brunskill / Staff

Прошла је читава година од тог 16. децембра 2022. године, када је стигла вест да је Синиша Михајловић преминуо у 54. години од последица борбе са канцером.

На годишњицу његове смрти, ипак, ваљало би подсетити се због чега ће легендарни српски и југословенски фудбалер остати упамћен још јако дуго. Прошло је 25 година од једног од његових спектакуларних успеха.

Пре само три дана била је 25. годишњица од утакмице Лација и Сампдорије у Серији А, једне наизглед сасвим обичне утакмице.

Ипак, у тој сезони 1998/99, Синиша Михајловић је у дресу Лација против свог дотадашњег клуба из Ђенове урадио нешто невероватно - постигао је хет-трик из слободних удараца.

Тако нешто Италија ни пре ни после Михе није видела. Три пута је на једном мечу тресао мрежу Сампдорије и то искључиво из "слободњака", свог заштитног знака током читаве каријере.

Фабрицио Ферон је имао кошмаран дан захваљујући левоногом мајстору из Борова. Чак и да је Миха постигао "обичан" хет-трик, то би било чудно, јер се не дешава сваки дан да неки дефанзивац то успе да уради. Али три гола из слободног ударца? То је већ само Синиша могао.

Први гол Михе стигао је са неких 18-19 метара, а други и трећи били су нешто удаљенији, преко 25 метара. Техника Михајловићевих удараца била је толико савршена да Ферон из три покушаја није успео ниједном да "прочита".

Погледајте како је то изгледало:

image
VV inauguration
banner