Спорт

Новак на броју 405 завршава историјску годину, а зна се и када почиње следећу

Најбољи тенисер свих времена започео је 405. седмицу на првом месту АТП ранг-листе
Новак на броју 405 завршава историјску годину, а зна се и када почиње следећуGetty © Clive Brunskill

Новак Ђоковић осми пут у каријери календарску годину завршава као најбољи тенисер света, што никоме до сада није пошло за руком.

Ђоковић је након фантастичних успеха у претходних 12 месеци потврдио звање највећег играча свих времена (ГОАТ) и поставио рекорде који ће тешко бити надмашени.

Освојио је 24 гренд слема, а ривали му, баш као и у претходних седам наврата, током новогодишњих празника гледају у леђа. Тренутно има 11.245 бодова, скоро 2.500 више од првог пратиоца Карлоса Алкараза (8.855).

Следи Рус Данил Медведев са 7.600 бодова, док првих десет комплетирају Јаник Синер (6,490), Андреј Рубљов (4.805), Стефанос Циципас (4.235), следе Немац Александер Зверев (3.985), Холгер Руне (3.660), Хуберт Хуркач (3.245) и Тејлор Фриц (3.100).

Светски "број 1" покушаће да настави доминацију и са пуних 36 година и већ је познато какав му је распоред на почетку нове сезоне.

Прво путује у Ријад, где ће 27. децембра одиграти егзибициони меч управо против Алкараза, након чега ће се упутити у Аустралију. Прва станица је Перт, где ће бити део тима Србије на Јунајтед купу.

На Јунајтед купу је Србија у групи са Кином и Чешком – у четвртфинале иду победници свих шест група, плус две најбоље другопласиране екипе.

Први званични меч у новој сезони Ђоковић ће одиграти у недељу, 31. децембра, са почетком од 10 ујутру по средњоевропском времену.

Ривал ће му бити Џиџен Џанг, тренутно 58. тенисер света. Освојио је Азијске игре, играо прво полуфинале у каријери у Хамбургу, а у Мадриду је играо четвртфинале мастерса, тако да му је прошла сезона била најбоља у каријери.

Одмах после ће и Олга Даниловић укрстити рекете са Кинвен Џенг, 15. на свету. Даниловићева због повреде није одиграла ниједан меч још од краја августа на Ју-Ес опену, а сада покушава да се врати у форму.

"Када сам први пут чула да играмо против Србије, то ми је био шок. Помислила сам – ма, није могуће. Нисам имала прилику да играм против Новака Ђоковића. Изузетно сам срећна што играмо против Србије", истакла је Ћинвен Џенг.

Ако дуел буде изједначен после два сингла, одлука ће пасти у миксу, чији састав ће накнадно бити одређен. У српској селекцији ће бити још Хамад Међедовић, Никола Ћаћић, Наталија Стевановић и Дејана Радановић.

Другог јануара Србија игра против Чешке, али у дневном термину по локалном времену, тј. од три ујутру по средњоевропском. Даниловићева ће играти против вимблдонске шампионке Маркете Вондрушове, а затим следи судар Ђоковића са 31. тенисером света Јиржијем Лехечком.

По завршетку Јунајтед купа, Новак путује у Мелбурн где брани трофеј на првом гренд слему у сезони – Аустралијан опену.

Ози опен на програму је од 14. до 28. јануара и игра се за наградни фонд од 76.500.000 аустралијских долара.

image
VV inauguration
banner