Спорт

Салдања за РТ Балкан: Хоћу титулу с Партизаном – Белића обожавам, а Натха слушам

Фудбалери Партизана дочекују 2024. годину као јесењи шампиони Суперлиге. Током јесени су успели да нанижу 13 победа заредом, да победе Црвену звезду у "вечитом" дербију и далеко надмаше све оно што се у јавности од њих очекивало
Салдања за РТ Балкан: Хоћу титулу с Партизаном – Белића обожавам, а Натха слушам© FK Partizan / Miroslav Todorović

Ништа од свега постигнутог током јесени не би било могуће без Матеуса Салдање. Бразилски голгетер у интервјуу за РТ Балкан открива шта му то у дресу Партизана посебно прија, какву топлину осећа на улицама Београда и које саиграче посебно цени и због каквих квалитета.

Када је Салдања стигао у Хумску, ако се није причало о 1.300.000 евра вредном трансферу, онда је тема била број голова постигнутих у каријери. За само неколико месеци, 24-годишњак из Удерабе из Минас Жераиса, учинио је да се тих прича више нико не сећа.

"Верујем да је моја форма таква због тога што је ово добра средина за мене. Атмосфера у клубу је одлична. Тамо где сам раније био није било тог осећаја као у Партизану", почиње Салдања у новогодишњем разговору за РТ Балкан.

Годину је почео у јапанском Џеф јунајтеду, а потом је отишао на позајмицу у азербејџански Нефчи. Али све то на крају 2023. је давна прошлост за Бразилца карактеристичног осмеха.

"Мислим само на садашњост и не гледам уназад. Верујем да сада радим све оно што је добро за мене и до сада ми је само било битно да што боље завршим годину, нисам много размишљао о периоду пре Партизана", каже Салдања, који због таквог погледа на ствари не размишља ни о потенцијалном трансферу.

Док се у медијима спекулисало о његовој будућности - о којој је генерални директор Милош Вазура потврдио да ће Салдања остати у Хумској - Бразилац тренутно мари само за борбу за шампионски трофеј.

"Моја очекивања су искључиво везана за Партизан и желим да помогнем екипи да на крају сезоне освојимо титулу. У овом тренутку уопште не размишљам унапред, већ само на садашњост. Ако превише размишљаш о будућности, можеш да заборавиш оно што треба да радиш сада. Фокусирам се само на овај тренутак", јасно поручује.

Осим што се одлично снашао у српском фудбалу, са 15 постигнутих голова, Салдањи очито пријају и дух Београда и подршка навијача.

"Навијачи ме стално заустављају и увек траже фотографију. Увек кажу нешто позитивно за мене и моју игру, имао сам само позитивна искуства. Што се тиче Београда и Србије, за мене је сваки дан неко ново изненађење. Ова култура је другачија, велика разлика са местима где сам пре живео, али много ми се свиђа. Осећам се одлично и сигурно овде, као да сам код куће."

Да се осети као код куће очито му је помогао и Игор Дуљај. На помен тренера Партизана, Салдања се као по навици усправља када о њему говори.

"Наш однос је као однос оца и сина. Он сваког играча чува и сваком играчу показује подшрку. Увек ми поставља питања да ли је све у реду, како ми је породица, како се сналазимо. Мало је људи који имају такав однос према играчима и који тако пазе на своје играче. Верујем да је Партизан ове сезоне ту где јесте баш зато што тренер ради такав посао", нема Салдању дилему.

Ако се тренер слуша ван терена, на њему Бразилац прати све што му говоре Бибарс Натхо и Гајас Захид.

"Натхо је човек који се слуша. Захид такође. Јер они играју иза мене и пуно их слушам шта ми говоре и како ме саветују на терену. Натхо када прича, моје је да пратим, јер он жели све најбоље за мене и уз то је сјајан играч", каже Бразилац, који на питање о омиљеном саиграчу одговара у делићу секунде и с осмехом на лицу:

"Мој омиљени играч Партизана је Кристијан Белић! Он ми се много свиђа јер стварно даје све од себе на терену у сваком тренутку. Он је момак који када га гледате, он преноси ту емоцију на вас."

Као замена за Рикарда Гомеша, који је у Партизану голгетерским квалитетима обарао рекорде, Салдања не осећа притисак. Ужива у сваком тренутку на терену, а иза кулиса воли и да помаже младим талентима. Пре свих, новом "бисеру" црно-белих Душану Јовановићу.

"Он има пуно квалитета и доста потенцијала. Душан је млад играч који стварно све слуша. Много причамо и све слуша што му се каже - кад ја идем на опоравак, и он иде на опоравак... Увек тражим да буде ту близу крај нас, као млађи брат, да прати све што радимо. Да, помало сам му и као ментор (смех)."

Салдања у Београду није само фудбалер Партизана, већ и члан "црно-беле породице", па је тако редован на утакмицама кошаркашког клуба. Не чуди да је очаран оним што у Београдској арени приређују навијачи Партизана.

"Та атмосфера је стварно посебна. Све бих дао да и ми на фудбалским утакмицама имамо тако сјајну атмосферу", каже Салдања и осврће се на кошаркаше Бруна Кабокла и Јага дос Сантоса, Бразилце који наступају за Партизан и Црвену звезду.

"Значи ми што су Кабокло и Јаго овде, они су ми пријатељи. Увек се међусобно помажемо, долазимо исто из Бразила и причамо исти језик, па то доста значи."

Шта му доноси 2024. година, Салдања нити зна нити много планира унапред. Ни питање о лиги снова у којој би волео да заигра не мења његово размишљање.

"Био сам у Азији, а сада сам у Европи и мислим да ми је Европа много ближа. Али мислим само на оно где се сада налазим, јер добро се осећам у Београду и у Партизану. Овде сам као код куће", поручује Матеус Салдања за РТ Балкан.

image
VV inauguration
banner