Спорт

Бензема тужио француског министра унутрашњих послова

Карим Бензема поднео тужбу за клевету против француског министра унутрашњих послова, након што га је овај оптужио да има директне контакте са Муслиманском браћом, организацијом коју у многим земљама смaтрају терористичком
Бензема тужио француског министра унутрашњих пословаGetty © Yasser Bakhsh

Најбољи фудбалер света у 2022. години, Карим Бензема, постао је државни непријатељ у Француској у октобру прошле године, након изјава на друштвеним мрежама поводом рата у Израелу.

Бензема је захтевао да престане бомбардовање Газе и написао да су "становници још једном жртве неправде која не прашта ни женама ни деци".

На овај коментар реаговао је министар унутрашњих послова Француске, Жералд Дарманен, који је оптужио Карима Бензему да има директне контакте са Муслиманском браћом, начелно хуманитарном организацијом коју у многим земљама – рецимо Саудијској Арабији, Уједињеним Арапским Емиратима или Египту – смaтрају и терористичком.

Напомињући да фудбалер није изјавио ништа за израелске жртава које је Хамас убио 7. октобра, Дарманин је рекао да је бивши француски нападач "добро познат по својим везама с Муслиманском браћом".

Бензема, који је прошлог лета преселио у Саудијску Арабију, за највећи уговор у историји фудбала, сада је одлучио да тужи Дармамина за клевету.

У својој жалби на 92 странице, Бензема каже да "никада није имао ни најмању везу са организацијом Муслиманска браћа, нити сазнања о било коме ко тврди да је њен члан."

Бенземин адвокат, Иг Вижи, рекао је за француске медије да је фудбалер жртва "политичке експлоатације" и оптужио министра унутрашњих послова да "сеје поделе у Француској".

Дарманин је и раније говорио о Кариму Бенземи у негативном контексту, укључујући његово одбијање да пева "Марсељезу", као и његово "прозелитско обраћање на друштвеним мрежама".

"Свестан сам у којој мери сам, због своје озлоглашености, коришћен у политичким играма, које су утолико скандалозније с обзиром на то да драматични догађаји од 7. октобра заслужују нешто сасвим другачије од овакве изјаве", поручио је Бензема.

image