Спорт

Бензема потписао највећи уговор у историји фудбала – за сада

Понуде које свакодневно стижу из Саудијске Арабије на адресу најбољих светских фудбалера већ су направиле тектонске промене и могле би умногоме да креирају слику овог спорта у наредним годинама

Доскорашњи фудбалер и капитен Реал Мадрида Карим Бензема потписао је двогодишњи уговор са Ел Итихадом који није могао да одбије.

Француз је у уторак представљен као ново појачање шампиона, након потписивања највећег уговора у историји фудбала.

За две године искусни голгетер добиће чак 220 милиона евра, што је далеко више од 28 милиона, колико је имао у Мадриду.

Заправо, Бензема ће по сезони добијати 100 милиона евра, плус додатних 20 милиона европских новчаница за промоцију Саудијске Арабије као домаћина Светског првенства 2030. које организује заједно са Грчком и Египтом.

Притом, од комерцијалних права, искусни голгетер би могао да добије још 100 милиона евра, што даје коначну цифру од 320 милиона уколико све буде како се очекује.

"Реч је о доброј лиги, са много квалитетних играча. Мој пријатељ Кристијано Роналдо је већ тамо, што показује да Саудијска Арабија константно подиже квалитет", изјавио је Бензема на промоцији.

Почело је управо рекордним трансфером Роналда у Ел Наср, потом је дошао Бензема, а све је извесније и да ће везиста Нголо Канте наставити каријеру у овој земљи, такође за годишњу плату од сто милиона евра.

Међутим, врло брзо бисмо могли да видимо смену на челној позицији ранг-листе највећих уговора, пошто је Ел Хилал озбиљно загризао за Лионела Месија. Омалени Аргентинац напустио је ПСЖ и ускоро ће донети одлуку где ће наставити каријеру – потенцијалне дестинације су Барселона, Интер Мајами и Ел Хилал.

Уколико изабере Саудијску Арабију, постаће најплаћенији фудбалер свих времена јер ће за две године уговора инкасирати чак милијарду европских новчаница.

Извори из Саудијске Арабије објавили су почетком године да постоји јасан план да 50 фудбалера из најбољих лига Европе (Енглеске, Француске, Немачке, Италије и Шпаније), као и Португалије, пређе у саудијску Про лигу већ овог лета.

План, који финансира и подржава саудијско Минстарство спорта, почео је убрзано да се одвија, а томе сведочи и груписање власништва у највећим клубовима.

Фонд за јавна улагања из Саудијске Арабије (ПИФ), који је власник 80 одсто енглеског фудбалског премијерлигаша Њукасла, преузеће контролу над четири највећа клуба – Ел Итихад, Ел Ахли, Ел Наср и Ел Хилал.

Британски медији наводе да је ПИФ у договору са Владом Саудијске Арабије покренуо пројекат приватизације и улагања у спортске клубове. "Дејли мејл" подсећа да су ова четири клуба из Саудијске Арабије била у власништву државе, али не и под државном контролом.

Правила у већини фудбалских лига не дозвољавају да исти власник има два клуба у истом такмичењу, али то није случај у Саудијској Арабији. ПИФ ће имати 75 одсто власништва у наведена четири клуба.

У саопштењу ПИФ-а се наводи да ће бити основана непрофитна организација, која ће изабрати чланове Управног одбора за сваки од четири клуба.

image