Спорт

Сулудо - продате Џорданове легендарне патике за 8.000.000 долара

Колекција патика које је носио легендарни Мајкл Џордан играјући у за Чикаго Булсе продата је на аукцији за 8.000.000 долара
Сулудо - продате Џорданове легендарне патике за 8.000.000 долараGetty © Jonathan Daniel / Stringer

Ово је нова рекордна цена за спортску обућу на колекционарским аукцијама, саопштено је из аукцијске куће "Сотби".

Шест пари патика Ер Џордан, по један из последњих утакмица шампионске серије 1991., 1992., 1993., 1996., 1997. и 1998. године, продато је у петак, преноси "Си-Би-Ес Њуз".

"Подсетник на трајни утицај Мајкла Џордана на свет спорта и опипљив артефакт његовог статуса кошаркашке легенде додатно су потврђени овим монументалним резултатом аукцијске продаје", рекао је представник "Сотбија" Брам Вахтер.

Аукцијска кућа није обелоданила име продавца, али је навела да је реч о "приватном америчком колекционару" који је набавио Џорданове патике од дугогодишњег извршног директора Чикаго Булса.

"Џордан је први пут дао своје патике клубу након првенствене утакмице 1991. године, а потом је наставио то да ради сваке године", наводи се у саопштењу.

Петоструки МВП лиге и двоструки освајач златне олимпијске медаље, Џордан је био толико изузетан играч да га је некадашњи комесар НБА Дејвид Стерн 1992. године назвао "стандардом према коме се мери кошаркашка изврсност".

image
VV inauguration
banner