Спорт

Саудијци купују и тенис – "Слем шесторице краљева" и спектакл у Ријаду који предводи Ђоковић

Најављен нови турнир који би могао да буде само почетак саудијског освајања и "белог спорта"
Саудијци купују и тенис – "Слем шесторице краљева" и спектакл у Ријаду који предводи Ђоковић© Twitter screenshot/Turkialalshik

Егзибиционо такмичење под називом "Слем шесторице краљева" премијерно ће ове године бити организован у Ријаду у Саудијској Арабији.

У понедељак увече, помало тихо, стигла је најава за догађај који би могао да буде прекретница у "белом спорту", а који ће свакако сам по себи бити спектакуларан.

На турниру ће учествовати шест великих звезда мушког тениса, а иако није познато какав ће тачно формат такмичења бити, јасно је да је жеља да се организују дуели оних најбољих.

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић предводи листу учесника на којој се налазе још Рафаел Надал, Карлос Алкараз, Јаник Синер, Данил Медведев и Холгер Руне. Њих шесторица збирно имају округло 50 титула на гренд слемовима, отуда и бомбастични називом "Слем шесторице краљева".

Једини који међу њима није освојио неки од највећих турнира, а исти за вољу, није био ни близу, јесте Данац Холгер Руне, који је тренутно седми тенисер на АТП ранг-листи.

Најављено је да ће турнир бити организован у октобру, тачан термин још није познат, али се претпоставља ће да ће бити у седмици после мастерса у Шангају јер је то једина "рупа" тог месеца када се не одржавају елитни турнири.

"Узбуђен сам што ћу се вратити у Ријад и играти пред мојим саудијским фановима", рекао је Ђоковић, који је недавно одиграо егзибициони меч са Карлосом Алкаразом у истом граду.

"Веома сам срећан што се враћам у Ријад како бих показао свој најбољи тенис", додао је млади Шпанац.

Његов сународник Рафаел Надал никада није наступио у овој земљи, али не крије задовољство позивом организатора.

"Пошто су неки тенисери већ то учинили, и ја сам узбуђен што ћу играти у Ријаду", истакао је "бик са Мајорке".

Најава новог турнира потврда је великих амбиција челних људи у Саудијској Арабији, који желе да најбољи тенис доведу у своју земљу. То су већ учинили са фудбалом, пошто су масовним улагањима привукли највеће светске звезде, голфом такође, а већ неко време се и елитни мечеви у борилачким спортовима одржавају у овој блискоисточној краљевини.

Ред је дошао и на "бели спорт", па су тако Саудијци кренули у велику офанзиву не жалећи новац.

Тренутно је питање да ли ће ВТА прихватити позив да домаћин овогодишњег Завршног турнира буде Ријад, а од јесенас се "Некст Џен", турнир за најбоље тенисере до 21 године, одржава у Џеди.

Воде се и преговори да се од 2025. један од мастерса 1.000 одржава у Ријаду, мада још није јасно да ли ће заменити неки од постојећих или ће бити додат као десети турнир ове врсте.

Саудијска престоница је 2019. први пут отворила врата врхунског тениса организујући егзибицију Дирија куп, на којој је победио Медведев. Ове године се одустало од тог концепта, уместо турнира одржан је споменут дуел Ђоковића и Алкараза, прве двојице тенисера на светској ранг-листи, који је привукао велики број навијача.

image
VV inauguration
banner