Спорт

Руски олимпијски шампион: Путин ме је питао да ли је страшно, суспензија ми дала нову мотивацију

Скелетон је један од најопаснијих спортова на свету, толико да Владимиру Путину није свеједно када га гледа
Руски олимпијски шампион: Путин ме је питао да ли је страшно, суспензија ми дала нову мотивацијуGetty © Caroline Seidel/picture alliance / Contributor

Александер Третјаков, освајач златне олимпијске медаље у скелетону, присетио се свог наступа у Сочију 2014. године и сусрета са председником Русије Владимиром Путином.

Третјаков је у интервјуу за "РИА Новости" истакао да ништа не може да се упореди са освајањем најсјајнијег одличја на највећој смотри спортиста.

"Наравно да се ништа није променило за ових десет година. И даље ми је то најсрећнији дан у каријери", почео је Третјаков.

"Олимпијско злато је сан сваког спортисте, али су емоције које сам имао на победничком постољу заборављене после месец дана. Почнете да се припремате за друга такмичења и покушавате да све емоције оставите иза себе."

Након успеха у Сочију, добио је орден од председника Путина са којим је кратко поразговарао.

"Честитао ми је на победи и питао да ли сам био уплашен. Рекао сам да нисам и онда смо почели да се смејемо."

Једно од питања је било и какав је утисак стекао о првом човеку Руске Федерације.

"Утисци су најпозитивнији могући. После доделе награда, отишли смо у олимпијско село да посадимо дрво у алеју. Тада је Владимир Владимирович још једном честитао свим шампионима и освајачима медаља."

Већ на следећим Зимским Олимпијским играма није могао да учествује. Међународни олимпијски комитет га је суспендовао јер је на његовом узорку од урина било трагова гребања.

Тада му је и одузета златна медаља, али му је враћена 2018. године након успешне жалбе.

"Када су ме суспендовали са Игара у Пјонгчангу, мирно сам прихватио ту информацију. Из неког разлога, знао сам да ће то да се догоди – да ће ЦАС да ме ослободи. Нисам био изненађен. Одморио сам се, скупио снагу и почео да се припремам за следећу сезону", рекао је Третјаков који је у тој сезони освојио Светски куп.

"То ми је постала мотивација – да покажем свима да могу добро да наступам и да су ме прерано отписали."

Сада је Русија под санкцијама, али он не планира да промени држављанство док се спрема за Олимпијске игре у Милану и Кортини д'Ампецо. И тамо би Руси могли да буду у неутралном статусу...

"По мом мишљењу, неће ми ни дати неутрални статус. На крају крајева, Међународна федерација боба и скелетона не показује ту жељу."

"Мој посао је да тренирам, па и не читам вести о овој теми. Ако буде добрих вести, они ће ми одмах рећи. А читање о томе није нимало забавно. Наш тим је јак и такмичарски настројен, надмећемо се између себе и нови спортисти се појављују", закључио је Третјаков.

image
VV inauguration
banner