Спорт

Путинова снажна порука Западу – Валијева прва до председника Русије

У Казању је у току свечана церемонија отварања Игара будућности у Казању на којој присуствује државни врх Русије
Путинова снажна порука Западу – Валијева прва до председника Русије© РИА Новости/Сергей Бобылев / POOL

Председник Руске Федерације Владимир Путин појавио се на церемонији свечаног отварања Игара будућности у Казању и био је у друштву познатих спортиста.

Путин је одлучио да на њему најближе место са леве стране буде млада уметничка клизачица Камила Валијева, која је недавно суспендована на четири године одлуком Суда за спортску арбитражу (ЦАС).

Први човек Русије на тај начин је показао шта мисли о одлуци да се једној од најталентованијих спортистискиња ове земље малтене уништи каријера.

Подсетимо, ЦАС је суспендовао Валијеву на четири године због кршења антидопинг правила. У објашњењу пресуде истакнуто је да клизачица из Казања није успела да докаже да није намерно узимала допинг.

Валијева је од 25. децембра 2021. лишена свих титула, медаља и новчаних награда за учешће на такмичењима, због чега је Међународна клизачка унија (ИСУ) одузела злато руским клизачима на екипном турниру Олимпијских игара 2022. године.

Уз Путина су били још олимпијски шампион у спортској гимнастици Никита Нагорњи, односно чувени руски фудбалер Андреј Аршавин.

Игре будућности су први велики међународни турнир "фиџиталних" спортова на свету који комбинују физичка такмичења у класичним спортовима и посебно приређеним дигиталним спортским дисциплинама за онлајн учеснике из целог света.

Такмичење је на програму у Казању од 21. фебруара до 3. марта.

image
VV inauguration
banner