Спорт

Свечано отворене Игре будућности у Казању

Игре будућности, први велики међународни турнир фиџиталних спортова на свету који комбинују физичка такмичења у класичним спортовима и посебно приређеним дигиталним спортским дисциплинама за онлајн учеснике из целог света, свечано су отворене у Казању
Свечано отворене Игре будућности у Казању© РИА Новости/Максим Богодвид

Спектакуларном церемонијом у Казању, отворене су Игре будућности.

Високотехнолошка и мултимедијална церемонија, пружила је гледаоцима јединствену игру са простором, светлом и пројекцијама.

Вештачка интелигенција је учествовала у креирању церемоније отварања, која открива прогнозе света у осам праваца: градови и урбанизам, роботика, образовање, медицина и биотехнологија, пољопривреда и екологија, истраживање свемира, транспорт, енергетика.

Учеснике и госте поздравио је председник Русије - Владимир Путин.

"Русија је била и даље јесте једна од главних спортских држава света, земља великих победа, рекорда и спортиста. Игре будућности немају никакве везе са политиком, и у њима неће бити дискриминације или двоструких стандарда - сви учесници ће бити равноправни. Историја почиње управо сада, овде у Русији", рекао је Путин на отварању.

Поред председника Руске федерације, са његове леве стране, била је млада уметничка клизачица Камила Валијева, која је недавно суспендована на четири године одлуком Суда за спортску арбитражу (ЦАС).

Први човек Русије на тај начин је показао шта мисли о одлуци да се једној од најталентованијих спортистискиња ове земље малтене уништи каријера.

Представници Србије на Играма уписали прву победу

Првог дана такмичења на Играма будућности у Казању српски представници остварили су и прву победу.

Е-спорт тим Партизан донео је Србији први тријумф на Играма будућности, пошто је на старту групне фазе савладао Фениксе из Азербејџана укупним резултатом 35:30.

Марко Чакаревић, члан е-спорт тима Партизан, био је задовољан након победе, а говорио је и о утиску који је стекао од доласка у Русију.

"Град је веома леп. Све тврђаве које се у њему налазе су прелепе. Град као град је велики, а једино што нама не одговара је време. Ми не волимо када има много снега. И температура је овде испод нуле, али град је један од најлепших у којима смо били", рекао је Чакаревић.

Игре будућности, први велики међународни турнир фиџиталних спортова на свету који комбинују физичка такмичења у класичним спортовима и посебно приређеним дигиталним спортским дисциплинама за онлајн учеснике из целог света, одржавају се у Казању од 21. фебруара до 3. марта.

То је прво међународно такмичење у хибридним дисциплинама, а очекује се да ће на турниру учествовати више од 260 међународних тимова и више од 2.000 учесника из целог света.

Од српских такмичара учествују чланови е-спорт тимова Црвене звезде и Партизана.

image