Спорт

Одбијена жалба Русије на суспензију у МОК-у: Суд у Лозани донео одлуку

Руски олимпијски комитет остаје суспендован од стране Међународног олимпијског комитета, након последње одлуке
Одбијена жалба Русије на суспензију у МОК-у: Суд у Лозани донео одлукуGetty © Clive Mason / Staff

Суд за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС) одбио је у петак жалбу Русије на суспензију из Међународног олимпијског комитета (МОК), преноси "Ројтерс".

"Арбитражно веће ЦАС-а које је разматрало предмет одбило је жалбу и потврдило оспорену одлуку, наводећи да Извршни одбор МОК-а није прекршио принципе законитости, једнакости, предвидивости или пропорционалности", наводи се у саопштењу ЦАС-а.

Сама одлука је коначна, али странке могу уложити жалбу Врховном суду Швајцарске у року од 30 дана.

Како се наводи, МОК је суспендовао Русију у октобру 2023. године након што је Руски олимпијски комитет придружио у своје чланство олимпијске савете Луганска, Доњецка, Херсона и Запорожја.

У образложењу МОК-а се истиче да је суспензија уследила јер представља кршење Олимпијске повеље и нарушавање територијалног интегритета украјинског Националног олимпијског комитета.

Након ратних сукоба у Украјини руским и белоруским спортистима забрањено је да се такмиче на међународном нивоу, али прошле године та казна је ублажена и дозвољено је такмичење у индивидуалним спортовима, без заставе, грба и химне. У тој одлуци МОК је навео да спортисти не би требало да буду кажњени за поступке својих влада.

image