Спорт

Руси имају само један услов за наступ на Олимпијским играма у Паризу

Према неким информацијама, тренутно само шест руских спортиста испуњава услове МОК-а за учешће на Олимпијским играма
Руси имају само један услов за наступ на Олимпијским играма у Паризу© РИА Новости/Алексей Филиппов

Руски министар спорта Олег Матицин истакао је принцип једнакости као обавезан услов за повратак Руса на међународна такмичења.

Међународни олимпијски комитет је недавно донео одлуку да Русија наступа на највећој смотри спортиста, али под неутралним статусом.

Међутим, дискриминаторни услови су одбили многе спортисте из Русије, па су тако скакачи у воду донели коначну одлуку да се неће такмичити у Паризу.

Ти услови, између осталог, кажу да спортисти морају да се одрекну националне заставе, химне, грба, али и било каквог симбола који асоцира на Руску Федерацију и Белорусију, као и да не смеју да подржавају Специјалну војну операцију у Украјини.

"Настављамо да водимо дијалог са међународним федерацијама. Они схватају да се без учешћа Руса губи забава и спортисти губе интерес јер такмичење није реално", рекао је Матицин.

"Вредност медаља освојених на светским шампионатима, у случају да Руси нису међу учесницима, наравно да драстично опада."

Матицин је открио шта је једини услов Руса за повратак на велику сцену.

"Надамо се да ће у блиској будућности већина међународних федерација донети адекватне одлуке о прихватању наших спортиста. Главни услов за учешће Руса је да им се обезбеде једнака права, што не би смело да се крши никаквим регулативама."

Он је додао да би и челници међународни спорта морају да престану са "законским опструкцијама".

"Никакви захтеви или декларације не смеју да представљају препреку за наступ руских и белоруских спортиста на међународним такмичењима", закључио је Матицин.

Према неким информацијама, тренутно само шест руских спортиста испуњава услове МОК-а за учешће на Играма.

Олимпијске игре у Паризу на програму су од 26. јула до 11. августа.

image