Спорт

Спремите се за ново Светско првенство клубова: ФИФА потврдила имена 21 од 32 учесника

Премијерни турнир у овом формату играће се наредне године у САД
Спремите се за ново Светско првенство клубова: ФИФА потврдила имена 21 од 32 учесникаGetty © Tullio Puglia - FIFA / Contributor

Светска фудбалска федерација (ФИФА) саопштила је у среду да је познат 21 од 32 учесника Светског клупског првенства, првог у оваквом формату, које ће бити одржано од 15. јуна до 13. јула 2025. године у Сједињеним Америчким Државама.

Последњи клуб који је обезбедио учешће на новоформираном турниру је Јувентус, који ће уз Интер бити други представник Италије на највећој клупској смотри. Клуб из Торина је осигурао пласман после елиминације Наполија од Барселоне у осмини финала Лиге шампиона.

Како је објавила ФИФА на званичном сајту, пласман на Светско клупско првенство до сад су обезбедили Палмеирас, Фламенго и Флуминенсе (Бразил), Ел Хилал (Саудијска Арабија), Урава (Јапан), Ел Ахли (Египат), Видад (Мароко), Монтереј и Леон (Мексико), Сијетл (САД), Окленд Сити (Нови Зеланд), Пари Сен Жермен (Француска), Челси и Манчестер Сити (Енглеска), Реал Мадрид (Шпанија), Бајерн и Борусија Дортмунд (Немачка), Интер и Јувентус (Италија), као и Порто и Бенфика (Португал).

Преостали учесници биће два клуба из Азије, два клуба из Африке, један клуб из САД, победник Лиге шампиона Северне и Средње Америке, освајач Копа Либертадорес плус још два клуба из Јужне Америке, један клуб из Шпаније (Атлетико Мадрид или Барселона) и освајач европске Лиге шампиона.

Уколико је клуб који освоји континенталну титулу шампиона у 2024. године већ обезбедио пласман, његово место попуниће клуб који није обезбедио место, а најбољи је на ранг листи континенталне конфедерације у последње четири године.

Светско првенство за клубове у новом формату први пут ће бити одиграно 2025, а планирано је да се одржава на сваке четири године. Најбољи клубови са свих континената биће распоређени у осам група са по четири учесника, у осмину финала пласираће се по два најбоља из сваке групе.

image