Спорт

Пешић о Бјелици: Његов значај за српску кошарку је немерљив, један од ретких који је мењао игру

Селектор "орлова" бираним речима говорио је о момку који је освојио светско (2014) и европско (2009) сребро са српским националним тимом
Пешић о Бјелици: Његов значај за српску кошарку је немерљив, један од ретких који је мењао игру© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је да је Немања Бјелица, који је саопштио да је одлучио да оконча професионалну каријеру, имао немерљив значај за српску кошарку и за стварање нове Звезде.

"Немања треба да буде поносан на све што је урадио у својој каријери", почео је Пешић за сајт Кошаркашког савеза Србије (КСС).

"Он није само имао фантастичну каријеру, већ је био један од ретких који је својим начином игре, мењао читаву кошаркашку игру. Веома је значајан био за стварање нове Звезде, а његов значај за целокупан развој српске кошарке је немерљив. Пре свега му желим добро здравље и добар избор шта ће радити у будућности, са жељом да увек остане у кошарци."

Бивши кошаркаш Црвене звезде и репрезентативац Србије објавио је на друштвеним мрежама да је одлучио да заврши професионалну каријеру.

"Двадесет година. Хвала ти кошарко", написао је Бјелица на друштвеним мрежама, уз видео који приказује ретроспективу његове каријере.

У писму у којем објашњава пензионисање, чувени "професор" се, између осталих, захвалио и Карију Пешићу.

Осим два сребра у сениорској конкуренцији, Немања је освојио и злато као члан Универзитетске репрезентације Србије 2009. године.

На клупском плану, издвајају се титуле првака НБА лиге са екипом Голден Стејт вориорса, затим титула шампиона Турске и победника националног купа те земље у дресу Фенербахчеа, као и титула најкориснијег играча Евролиге 2015. године.

Током сениорске каријере, Бјелица је играо за аустријску Аркадију, Црвену звезду, Каха Лаборал, Фенербахче, Минесоту, Сакраменто, Мајами, Голден Стејт и потом поново Фенербахче и Звезду.

image