Спорт

Суарезова клетва живи - Гана и после 12 година има трауме од пенала

Иако је прошло више од целе деценије откако је Луис Суарез рукама спречио Гану да се пласира у полуфинале Мундијала, Уругвајци и у 2022. години муче афричку селекцију која баш против њих не успева да затресе мрежу из пенала
Суарезова клетва живи - Гана и после 12 година има трауме од пеналаGetty © Michael Steele

Проклетство Луиса Суареза и даље траје! Прошло је 12 година, али изгледа да у подсвести фудбалера из Гане и даље живи драматична ситуација са Светског првенства 2010. године.

Ни више од деценије касније, фудбалери Гане нису успели да искористе пресудан пенал у мечу Мундијала против Уругваја, што је све одмах подсетило на "голмански" потез славног нападача.

Гана је у последње коло групне фазе Светског првенства у Катару ушла са три бода и потребом да против Уругваја стигне до бар нерешеног резултата, не би ли се пласирали у осмину финала.

Ипак, невероватно прво полувреме те утакмице показало је да Гана ни 12 година касније није преболела претходни пораз од Уругваја. Андре Ају је лоше шутирао из пенала у 21. минуту при резултату 0:0, а већ десетак минута касније на семафору је стајало 2:0 за јужноамеричку селекцију.

Потпуно се "распала" Гана, као зачарана сећањима на утакмицу из Јоханесбурга у Јужној Африци, 2010. године. Било је то четвртфинале Мундијала и обе селекције су себе могле да "виде" у полуфиналу.

Резултат је био 1:1 када је у 120. минуту, последњем минуту другог продужетка, Гана имала невероватну прилику за гол. Ипак, иако је голман Фернандо Муслера био савладан, Луис Суарез није - сјајни нападач је урадио оно што је морао да би спасио свој тим.

Подигао је руке и попут голмана одбио ударац, због чега је добио црвени картон. Асамоа Ђан је потом промашио једанаестерац вредан полуфинала Светског првенства, а потом током пенал-серије су Џон Менса и Доминик Адија промашили своје ударце са 11 метара и омогућили Уругвају пласман међу најбоља четири тима света.

Од тада је финиш утакмице против Уругваја очито ушао у подсвест свих навијача и фудбалера Гане, пошто невероватну прилику за историјски успех нису успели да понове. Уместо да постану прва афричка селекција у полуфиналу Мундијала икада, испали су и тада и поново се "замрзли" против истог ривала 12 година касније.

Ају је млитаво извео пенал, а десетак минута касније, Луис Суарез је био асистент за други погодак Деараскаете. Неке ствари као да су суђене...

Standings provided by Sofascore

image