Спорт

Мароко као Сенегал 2002. и Камерун 1990: Африка још чека прво полуфинале Мундијала

Тријумфом над Шпанијом, "лавови атласа" постали су тек четврта афричка селекција међу осам најбољих тимова света. Поставља се питање да ли су они ти који ће први стићи до полуфинала
Мароко као Сенегал 2002. и Камерун 1990: Африка још чека прво полуфинале МундијалаGetty © Catherine Ivill / Staff

Фудбалери Марока остварили су историјски успех на Светском првенству у Катару, пошто су се по први пут пласирали у четвртфинале, елиминисавши Шпанију након бољег извођења пенала.

Тиме су не само померили границе резултата своје репрезентације на Мундијалима, већ су постали и тек четврта афричка селекција која је стигла међу осам најбољих на планети.

Мароко је прекинуо 12-годишњи пост афричких селекција, пошто ниједна репрезентација са овог континента није стигла до осам најбољих на претходна два Мундијала.

Последња је то учинила Гана 2010. године, коју је један пенал делио од највећег успеха Африке и пласмана у полуфинале на турниру у Јужној Африци.

Претходно је Сенегал 2002. одушевио свет пласманом у четвртфинале турнира у Јапану и Јужној Кореји, када су савладали и тадашњег браниоца трофеја, Француску.

Мароко је тако постао трећа афричка селекција у 21. веку међу осам најбољих, а у прошлом веку то је успео само Камерун давне 1990. године у Италији. Сада ће Мароко очекивати дуел против Португалије или Швајцарске у ком ће покушати да још једном постану сензација турнира.

image