Спорт

Португалија спектакуларна без Роналда, "хет-трик" дебитанта Рамоса и шест голова против Швајцарске

Фудбалска репрезентација Португалије, последњи је учесник четвртфинала Светског првенства у Катару, пошто је у осмини финала савладала селекцију Швајцарске са више него убедљивих 6:1. Португалија ће у наредној фази играти против Марока, који је елиминисао Шпанију након бољег извођења пенала.
Португалија спектакуларна без Роналда, "хет-трик" дебитанта Рамоса и шест голова против ШвајцарскеGetty © Alex Pantling

Исувише лако, много лакше од очекиваног, Португалија је декласирала селекцију Швајцарске на стадиону "Лусаил" и постала последњи учесник четвртфинала Мундијала у Катару.

Селектор Фернандо Сантош изненадио је фудбалску јавност својом стартном поставом против Швајцараца, али је резултат показао да је урадио више него одличан посао.

Сантош је меч започео са Роналдом на клупи, а уместо њега заиграо је дебитант на Мундијалу и фудбалер који је одиграо 33 минута у каријери у националном дресу - Гонсало Рамос.

Поред тога, у стартних 11 Португалије нашли су се и Далот и Карваљо, уместо Кансела и Невеша.

Управо је поменути Рамос након само 17 минута игре, донео својој селекцији предност.

Примио је лопту фудбалер Бенфике у противничком шеснаестерцу, изборио позицију за шут и потом "закуцао" лопту у рашље гола на којем је бранио Јан Зомер.

Рамос је тако постигао свој први гол у националном дресу, уједно први у нокаут фази Светских првенстава. Није се могло очекивати да ће након дебитантског, до краја сусрета постићи још два поготка.

Узбудљиво је било у преосталом делу првог полувремена, пошто су обе селекције имале прилике за постизање гола.

Швајцарска није успела да затресе мрежу ривала, пошто су ударци Шаћирија и Фројлера успешно изблокирани.

Португал је од своје две, искористио једну шансу до краја првог полувремена.

Играо се 43. минут, када је Бруно оштро извео корнер, а искусни Пепе се одлично снашао у скоку и главом проследио лопту у мрежу.

Пепе је тако са 39 година и 283 дана старости, постао најстарији фудбалер који је постигао гол у нокаут фази Светских првенстава и генерално други најстарији стрелац у историји Мундијала, пошто је једино Роже Мила са 42 године, био старији стрелац од њега.

Португалија је на полувреме однела предност од 2:0, а већ у десет минута наставка, постигли су нова два гола и тако разрешили све дилеме око питања победника, ако их је уопште и било.

У 51. минуту, поново је главни актер био дебитант Рамос, који је након одличног продора и центаршута Далота са десне стране, успео да постави ногу, добро реагује и пробаци лопту кроз ноге голмана Зомера.

Само четири минута касније, Португалија је стигла до четвртог гола на мечу.

Добра, брза и течна транзиција тима који са клупе предводи селектор Сантош, Рамос је петом оставио за свог левог бека Герира, а овај без много размишљања шутира и постиже погодак.

Успела је Швајцарска да се мало тргне и ублажи предност Португалије само три минута касније.

Након корнера и лоше интервенције Пепеа, лопта је стигла до Аканџија на другу стативу, а фудбалер Манчестер ситија је успео да је проследи у мрежу.

Ипак, било је то све што је Швајцарска приказала до краја сусрета, пошто је у међувремену примила још два гола.

Феликс је у 67. минуту проиграо изузетно расположеног Рамоса, који се практично ушетао у гол ривала и трећи пут на мечу надмудрио Сомера, те тако комплетирао свој "хет-трик".

У судијској надокнади меча, спектакуларан погодак постигао је Рафаел Леао, који је са ивице шеснаестерца, искоса, десном ногом послао лопту у мрежу ривала и поставио коначних 6:1.

Португалија се убедљивом победом пласирала у четвртфинале Светског првенства у Катару, где ће играти са селекцијом Марока.

Мароканци су након бољег извођења пенала, елиминисали селекцију Шпаније.

image
VV inauguration
banner