Србија и Балкан

Скрнављење се наставља: Стока на православном гробљу у Грачаници

Гробље је ограђено, али је Албанац највероватније отворио капију да стока уђе на гробље, наводи очевидац Б. И.
Скрнављење се наставља: Стока на православном гробљу у Грачаници© Зоран Шапоњић

Када је Б.И. из Грачанице јутрос обишао гроб своје мајке на Новом грачаничком гробљу на Падалишту, затекао је крдо крава и коза које је, према његовим речима, на пашу извео Албанац, преноси Медија центар у Чаглавици.

Б. И. је рекао да је затекао ужасан призор, да су козе скакале по гробовима, а краве пасле траву.

Очевидац је такође навео да је гробље ограђено, али да је тај Албанац највероватније отворио капију да стока уђе на гробље.                                                 

"Када сам га питао зашто је ту пустио стоку, на албанском ми је рекао да ће их избацити. Отишао сам са гробља да не бих изазвао неки инцидент, јер сам био под великим стресом", додао је Б.И.

Случај је пријавио директору Одељења јавних служби у општини Грачаница Владици Трајковићу, који га је упутио на Одељење инспекције.

"Пошто је данас недеља, сутра ћу пријавити инспекцији и полицији", навео је Б.И.

Сахране на Новом гробљу у Грачаници обављају се већ неколико година, јер на старом гробљу више нема слободних места.

Парцелу за Ново гробље као и средства за уређење гробља и изградњу пратећих објеката обезбедила је општина Грачаница, наводи Медија центар у Чаглавици.

Широм КиМ уништена су многа гробља на којима су се Срби до 1999. године сахрањивали, а циљ ових вандалских чинова је уништавање трагова да су Срби живели на овом простору, недавно је разговору за РТ Балкан поручила професорка Митра Рељић. 

Десетине хиљада споменика на православним гробљима је уништено, гробови су отворени, кости разбацане, а мермерне плоче разнете и покрадене.

"На многим местима на Косову и Метохији наилазила сам на гробља, а велики број је и оних која нисам видела, која су претворена у депоније смећа или поплочана. Рецимо, гробље у Ђаковици је бетонирано. Тамо одлажу грађевински материјал, старе тракторе, грађевинске машине, тако да нико не би рекао да је ту било гробље", поручила је професорка Рељић.

image