Србија и Балкан

Хрватска добила зелено светло, Бугарска и Руминија одбијене за улазак шенген

Од почетка наредне године биће укинути гранични прелази између Хрватске и других држава чланица ЕУ
Хрватска добила зелено светло, Бугарска и Руминија одбијене за улазак шенгенwww.globallookpress.com © Eibner-Pressefoto/EXPA/Groder vi

Хрватска је примљена у шенгенски простор, након што је добила подршку министара правде из све 23 државе које чине ту групу, преноси ХРТ.

Гранични прелази између Хрватске и других земаља чланица шенгена тако ће бити укинути 1. јануара 2023. године.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да ће од тога највише користи имати грађани и хрватска привреда.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић је казао да је "Хрватска у Шенгену", као и да на њеном европском путу више нема граница.

"Испунили смо све услове, прошли дуг и захтеван процес и на Већу за унутрашње послове одлука је донета у потпуном сагласју", поручио је Божиновић на Твитеру.

Истакао је да су са Хрватском у Шенгену сви на добитку - грађани, привреда, Хрватска и ЕУ.

Бугарска и Румунија одбијене због илегалних миграната

Бугарска и Румунија остале су ускраћене за придруживање највећем простору на свету без унутрашњих граничних контрола међу државама, због противљења Аустрије и Холандије.

Аустрија, забринута због пораста илегалне имиграције, била је против пријема обе земље, а Холанђани су се успротивили пријему Бугарске због неуспеха у борби против корупције и организованог криминала и такође илегалне имиграције.

Шенгенски простор чини 26 држава, уз 22 чланице ЕУ, ту су још Исланд, Норвешка, Швајцарска и Лихтенштајн, а од 1. јануара ће им се придружити и Хрватска, као 27. чланица шенгенског простора. Од тога дана граничне контроле на копненим, железничким и поморским граничним прелазима неће бити, а на пролеће, 26. марта и на аеродромима.

image
VV inauguration
banner