Србија и Балкан

У Северној Митровици чека се одлука о изборима, док је косовска полиција ухапсила два Србина

Ноћ између петка и суботе у Северној Митровици и на северу Косова и Метохије протекла је мирно, мањи број припадника косовске полиције и даље је распоређен у Бошњачкој махали и у насељу Три солитера
У Северној Митровици чека се одлука о изборима, док је косовска полиција ухапсила два Србина© AP Photo/Bojan Slavkovic

На главном мосту преко Ибра, близу центра Северне Митровице, још се налазе италијански карабинијери, јединица која је у саставу КФОР-а, док главним улицама северног дела града и током ноћи и јутрос патролирају полицајци из састава ЕУЛЕКС-а. У Северној Митровици и на путевима према Јарињу и Брњаку повремено су и патроле КФОР-а.

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља у петак увече саопштио је да је косовска полиција ухапсила двојицу Срба, под сумњом да су напали полицајце, али други детаљи нису саопштени. Један од ухапшених је Србин М. А. који је приведен на Јарињу, а њему се наводно на терет ставља сумња да је учествовао у нападу ватреним оружјем на полицајце. Нема, међутим, информација где и када се тај напад догодио.

У четири општине на северу Косова и Метохије у којима би у недељу, 18. децембра, требало да буду одржани ванредни избори за градоначелнике, и даље се чека одлука да ли ће ти избори бити одржани или одложени.

Портал "Демокрација" јуче је пренео незваничну информацију да је председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи одлучила да одложи одржавање избора у четири општине, али та информација до јутрос није званично потврђена.

Османијева би данас, како преносе приштински медији, требало да се састане с лидерима парламентарних странака, и на том састанку би требало да буде речи о "безбедносној ситуацији на северу КиМ, као и о препрекама за безбедан изборни процес".

Османијева би данас требало и да добије извештај Централне изборне комисије о одржавању избора, после чега ће бити саопштена одлука о одржавању истих. Ванредна седница ЦИК одржана је синоћ у Приштини.

Последњих дана међународна заједница учестало позива Приштину да одложи изборе на северу КиМ заказане за 18. и 25. децембар.

image