Србија и Балкан

Османи: Избори на северу КиМ одложени за април

Тачан датум ће бити саопштен данас или сутра, навела је председница привремених институција у Приштини
Османи: Избори на северу КиМ одложени за априлGetty © Samuel Aranda

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи потврдила је да су избори на северу Косова и Метохије одложени за април и додала да ће тачан датум бити саопштен касније данас или сутра.

Она је након састанка са политичким представницима нагласила да су се сви учесници сложили са том одлуком.

"Имали смо пуну сагласност за април 2023. Такође желим да истакнем једну важну ствар да су сви представници политичких партија показали одговорност за оно што је најсветије, а то је живот наших грађана и што се мора обезбедити и заштити. И поред тога што полиција има потребне капацитете, криминалне банде су уплашиле наше грађане. Учешће би било изузетно мало због страха од тензија и напада. То је довело до повлачења неких људи са листе. Избори би били одржани без међународног или локалног надзора. Да би се обезбедио локални и међународни надзор, безбедност и време за безбедносне институције реда и мира, одлагање је неопходно. А ми ц́емо организовати изборе, тако да буду слободни", навела је Османи.

Она је цитирала одлуку уставног суда тзв. Косова, истичући да одлагање не доводи до кршења изборних права грађана.

"Желим да истакнем да је у одлуци Уставног суда из 2020. године наглашено да одређивање датума кроз одлагање, не доводи до кршења изборне одредбе, права грађана, или повреда других права. Имамо уредбу Уставног суда. Цео овај процес је у потпуности у складу са критеријумима Венецијанске комисије", закључила је Османи.

Амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде саопштио је вечерас да су амбасаде земаља Квинте и канцеларија Европске уније поздравиле одлуку Приштине да одложи изборе у четири општине на северу КиМ.

Он је на Твитеру оценио да је таква одлука конструктивна и да се њоме унапређују напори за промовисање безбедније ситуације на северу КиМ, што је, како је нагласио, кључно за дијалог кој се води под посредством ЕУ "као једини начин за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа" између Београда и Приштине.

Поводом одлагања избора огласио се и амерички амбасадор и Приштини Џефри Ховенијер.

"Захвалан сам Вјоси Османи и званичницима политичких партија на њиховом вођству и конструктивном ангажману у одлагању предстојећих избора у четири северне општине Косова'', написао је он на Твитеру.

Сличну поруку је на тој друштвеној мрежи поделио и шеф мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Приштини Мајкл Девенпорт.

"Поздрављам одлуку председнице Османи и лидера политичких партија да одложе одржавање избора за скупштине општина и градоначелнике на северу. Сви треба да искористе ову прилику да смање тензије и фокусирају се на дијалог", истакао је он.

Раније је приштински лист "Национале" објавио да ће избори бити одржани 30. априла, а да је првобитно било предложено да грађани изађу на гласање 19. или 26. марта.

Лист је известио да је састанку присуствовао и премијер привремених институција Аљбин Курти, а представници "Алијансе за будућност Косова" Рамуша Харадинаја нису се појавили јер се, како су навели, та странка одраније залаже за одлагање избора јер ово није право време за њихово одржавање.

image