Србија и Балкан

Барикада из Лепосавића измештена у Ибарску Слатину

Окупљени грађани не желе да дозволе да ухапшени Србин буде одведен у Приштину
Барикада из Лепосавића измештена у Ибарску Слатину© Зоран Шапоњић

Након што је данас на Јарињу ухапшен Дејан Пантић који је био интегрисани припадник "косовске полиције", више стотина Срба се окупило на северу Косова и Метохије и поставило барикаде.

Око 20 часова, барикаде из Лешка и Лепосавића померене су у Ибарску Слатину, 10 километара од Лепосавића према Северној Митровици, јавља извештач сајта РТ Балкан.

Барикада је постављена на магистралном буту на коме је велики број путничких возила и камиона, а међу њима су и припадници међународне мисије наоружани дугим цевима у панциру, јавља "Косово онлајн" и наводи да је највероватније реч о возилу Еулекса.

Упркос киши и мраку грађани не одустају од окупљања, а међу њима је и велики број жена, додаје сајт.

На путу од Лепосавића према Јарињу сада нема барикада, али је административни прелаз Јариње затворен за саобраћај, а затворен је и пут од Лепосавића према Косовској Митровици.

Поред Јариња, косовска полиција привремено је затворила и административни прелаз Брњак, и замолила грађане да за саобраћај користе друге административне прелазе, преноси "Газета експрес".

Извештач сајта РТ Балкан указује да не постоје други административни прелази на северу Косова преко којих се може прећи на територију централне Србије.

Срби наводе да је ухапшени Пантић без мрље у каријери, као и да није учествовао у ратним дејствима на КиМ, те да не желе да дозволе да буде одведе у Приштину.

У међувремену се огласио и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић који је поручио да је премијер привремених институција Аљбин Курти решио да без доказа прогони српске полицајце.

"Реч је о бруталној одмазди и застрашивању од стране Аљбина Куртија који је решио да сада прогони српске полицајце којима, без икаквих основа и доказа, покушава да припише дела са којима немају никакве везе не би ли тако покушао да застраши све Србе који не желе да трпе његов терор и кршење споразума. Тиме Курти жели да им се освети за то што су напустили све институције на северу, укључујући и полицију", истакао је Петковић.

Он је навео да је о "бруталној примени силе, одмазди и застрашивању" обавестио специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и све релевантне међународне представнике "са јасним захтевом да се освета и одмазда према Србима одмах заустави и да се Србима гарантује безбедност".

Пантић, који је недавно напустио полицију тзв. Косова, када су Срби изашли из институција, ухапшен је данас на административном прелазу Јариње, када се враћао из правца Рашке.

У тренутку хапшења био је са супругом.

image