Србија и Балкан

Четврта епизода подкаста "Локомотива": Срби на Косову и Метохији живе у стању апартхејда

Насиље које су привремене приштинске институције спровеле над породицом Петровић из Велике Хоче 8. децембра ове године представља „скандал европских размера“, сматра гост у последњој епизоди подкаста „Локомотива“ Срђан Гарчевић, оснивач блога „The Nutshell Times“ и аутор подкаста „Покретачи“.
Четврта епизода подкаста "Локомотива": Срби на Косову и Метохији живе у стању апартхејда

Срђан Гарчевић, гост у најновијој епизоди подкаста „Локомотива“, говорио је, између осталог, о Великој Хочи и породици Петровић која се бави производњом вина.

„Посетио сам Петровиће када сам био у Великој Хочи. То место представља оазу ентузијазма, чији су мештани дивни и топли људи који чувају, нажалост, углавном разорену културну баштину. У Великој Хочи се вино производи од средњег века, то је био метох манастира Хиландар. Тек када се сусретнете са тим светом, схватите да ти људи имају корене који сежу у прошлост дубље од царстава, а не од председника и премијера. А та такозвана мултикултурна средина на Косову држи Србе у стању апартхејда“, каже Гарчевић.

Марко Николић и Тиосав Пурић, аутори подкаста, разговарали су са Гарчевићем и о „медијском мраку“ у Србији, скандалау са „Баленсијагом“ и „воук“ култури и бауку марксизма који „кружи Америком“.

„Постоји један тим америчких републиканаца који свуда виде комунистичку заверу иза које, према њиховом уверењу, стоји Русија. Са друге стране је наводно изворни и слободоумни амерички либерализам, који је у сталној опасности. Али то је једна врста културног мита, који је рођен за време Хладног рата. Постоје и делови деснице који сматрају да је данашњи либерализам левичарење, бркајући сваку врсту марксизма који је лош са прогресивистичким идејама“, сматра Гарчевић.

Аутори подкаста су разговарали и о стању медијских слобода у Србији и укидању канала РТ на Јутјубу, о „Твитеру“ и општем метежу у сектору „биг тека“, нарочито у контексту обелодањивања мејлова Хантера Бајдена и банкрота мењачнице Еф-Ти-Екс, те о епидемији зависности која потреса Америку, а о којој је извештавао „Вашингтон пост“.

         

image