Србија и Балкан

Амбасаде САД и Велике Британије: Хитно уклонити барикаде

Вашингтон и Лондон траже да се "уклоне све нелегалне блокаде путева"
Амбасаде САД и Велике Британије: Хитно уклонити барикаде© Зоран Шапоњић

Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду и Приштини у заједничком саопштењу затражиле су хитно уклањање барикада на путевима на северу и "престанак застрашивања и претњи насиљем".

"Они који су подигли илегалне блокаде треба да их уклоне одмах. Очекујемо да се престане са претњама насиљем и са застрашивањем", наводи се у заједничком саопштењу.

Сједињене Америчке државе изразиле су забринутост због ситауције на северу, наводећи у саопштењу да су косовске власти ухапсиле једну особу под сумњом на насилан напад на припаднике служби безбедности и чланове изборне комисије, а да се напад користи као оправдање за противзаконите блокаде путева, претње и застрашивање косовских власти и локалног становништва.

Амбасаде су изразиле пуну подршку Кфору и Еулексу, и осудиле као неприхватљиве све нападе на косовске и међународне службе безбедности.

"Позивамо све да покажу највећу уздржаност, да предузму хитне акције у смеру деескалације и да се сусдрже од провокација. Позивамо обе стране да раде у оквиру дијалога који предводи ЕУ како би решили питања од значаја", наводи се у саопштењу.

Ову поруку, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти могао би да схвати као одобрење за најављене акције уклањања барикада, а исти став заузео је и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ који је такође позвао косовске Србе да уклоне барикаде, и додао да Унија неће толерисати нападе на Еулекс.

Амбасаде Велике Британије упутиле сличну поруку

Велика Британија је, уз САД и ЕУ, изразила дубоку забринутост због тренутне ситуације на сесверу Косова и Метохије, наведено је у саопштењу амбасадa ВБ у Приштини и Београду, у којем је истакнуто очекивање да се, како се наводи, ''уклоне све нелегалне блокаде путева'' и окончају све претње насиљем и застрашивањем, преноси Танјуг.

Хапшење особе осумњичене за умешаност у напад на власти привремених приштинских институција ''није оправдање за нелегалне блокаде путева, нити претње и застрашивање косовских власти и локалног становништва'', наведено је у саопштењу, објављеном на Фејсбук страници британске амбасаде у Приштини.

"Ценимо и у потпуности подржавамо снаге КФОР у њиховом раду на осигуравању безбедности и слободе кретања и допринос Мисије ЕУЛЕКС подршци косовским властима за владавину права", додаје се у саопштењу, преноси Танјуг.

Британске амбасаде навеле су и да ''одлучно осуђује као неприхватљиве све нападе на косовске и међународне безбедносне агенције''.

"Позивамо све стране да покажу максималну уздржаност, да избегну запаљиву реторику и предузму хитне мере како би се постигла деескалација ситуације", наведено је у саопштењу.

Амбасаде Британије у Приштини и Београду је упутила позив приштинским властима да делују уздржано, а београдским властима да искористе свој утицај како би постигле деескалацију ситуације.

"Дијалог посредством ЕУ је средство за решавање конфликата и постизање споразума о нормализацији односа", истакнуто је у саопштењу.

image
VV inauguration
banner