Србија и Балкан

Вучић: "Косовска полиција" нема шта да ради на северу КиМ

Он је затражио да се ослободе недавно ухапшени Срби јер се "држе под измишљеним оптужбама"
Вучић: "Косовска полиција" нема шта да ради на северу КиМ© TANJUG/ AP Photo/Visar Kryeziu

Председник Србије Александар Вучић рекао је за британску агенцију Ројтерс да Србија тражи ослобађање свих Срба и начине да се смире тензије на северу КиМ. 

Он је у интервјуу, након седнице Савета за националну безбедност, поновио да Срби на КиМ не смеју да учествују у насиљу над припадницима снага Кфора и Еулекса.

"Нико, ни под којим околностима не би требало да учествује у нападима на Еулекс и Кфор", рекао је Вучић.

На питање да ли ће Београд покушати да нађе начин да дође до деескалације ситуације на северу КиМ, кратко је одговорио "апсолутно".

Агенција наводи да је Вучић оптужио власти у Приштини и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да подстичу напетости "небројеним једностраним потезима".

"Кад год би неко помислио да смо нешто решили, појави се други проблем", указао је Вучић.

Председник Србије затражио је да се ослободе недавно ухапшени Срби на северу КиМ јер се, како је нагласио, "држе под измишљеним оптужбама" и да се тзв. косовска полиција повуче са севера КиМ, у складу са Бриселским споразумом.

"'Косовска полиција' нема шта да ради на северу...Посебно људи наоружани до зуба. То изазива нелагодност и страх међу српским становништвом", рекао је Вучић.

Британска агенција тврди да је Вучић одбио да прецизира које је кораке Савет за националну безбедност усвојио на седници.

image