Србија и Балкан

Вучевић: Срби, будите мирни! Напашће Кфор или Еулекс и "пришити" вама

Министар одбране упозорио је Србе на опасан план екстремистичких Албанаца
Вучевић: Срби, будите мирни! Напашће Кфор или Еулекс и "пришити" вама© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Србија је добила обавештајне податке да постоји план да се Албанци-екстремисти преобуку у цивилно одело, нападну Еулекс или Кфор па да то буде представљено као напад Срба, тврди министар одбране Милош Вучевић гостујући на ТВ Пинк.

"Зато је важно да наш народ буде до максимума миран, да не наседа на провокације и да деморкатски брани своја права. Срби треба да ураде све што могу да избегну сукоб", рекао је Вучевић.

Држава је, како он каже, посвећена дијалогу али је за то потребна воља више страна, поручује он.

"Модератори дијалога Београда и Приштине често су на страни Приштине. Ситуација је напета, врло напета. На КиМ је запаљива атмосфера", наглашава Вучевић.

Министар верује да ће Срби бити мудри и одговорни и да неће наседати на провокације.

"Не плашимо се, али тражимо да се кроз политички дијалог заустави терор над Србима. Аљбин Курти жели да опстанак Срба на КиМ учини немогућим", рекао је Вучевић.

Српски живаљ не чувају ни Еулекс, али ни Кфор, уверава министар.

"Сви се баве последицама, а треба да се баве узроцима. Не питају се откуд код Срба страх и очај да изађу на барикаде. Нек дође Борељ да им се обрати, па да му кажу што су изашли на улице. Мука их је натерала", истакао је Вучевић.

Он очекује да ухапшеног Дејана Пантића данас изведу пред тужиоца како би се видело која му дела стављају на терет, будући да је Приштина до сада три пута мењала разлоге хапшења.

"Јуче је малтретиран радник обезбеђења Костић на Газиводима. Кидали су српске заставе. Фестивал лицемерја је да Кфор тврди да није било упада на Газиводе", рекао је он.

Он се осврнуо и на изјаву шефице немачке дипломатије Аналене Бербок да ће бити одбијен захтев Србије да се део њених снага пошаље на КиМ на основу резолуције 1244.

Она себи, како оцењује министар Вучевић, даје за право да прејудицира одлуку и пре него што је Србија захтев послала.

"Апсолутно смо спремни да пошаљемо снаге. Србија због стања на терену тражи да се активира та клаузула резолуције Савета безбедности Уједињених нација и да се тако сачува безбедност Срба и српске имовине, цркава и манастира", рекао је министар одбране.

Остаје да се види да ли ће то бити дозвољено, али на држави је да уради све што је у складу са међународним правом.

Вучевић истиче и да Србија тражи да јој неко из међународне заједнице каже који је споразум тачно на снази - да ли је то кумановски, резолуција 1244, или бриселски или вашингтонски споразум.

"Приштина не поштује ниједан од тих докумената, а делом их не поштује ни међународна заједница", оценио је он.

Вучевић се нада и да ће у Еулексу и Кфору бити довољно памети и одлучности да не дозволе насилно уклањење барикада.

"То је пут којим не бисмо волели да се крећемо. Нико не зна куда то може да нас одведе. Тим блокираним путевима се готово искључиво креће српска заједница", рекао је он.

Коментаришући реакције које стижу са запада, он изјаве амбасадора САД Кристофера Хила оцењује као коректне, док, како каже, по ономе што говоре немачка шефица дипломатије и европски комесар Борељ, испада да су за све криви Срби који нису напустили места у којима живе.   

Србија се, упозорава он, не игра и није без потеза и стратегије те јако добро зна шта да ради у свим ситуацијама.

"Знамо шта радимо у сваком трену и ситуацији, само гледамо да то води ка политичком резговору, а не ка сукобу", рекао је Вучевић.

image