Србија и Балкан

Европо, видиш ли? Док се Срби боре за голи опстанак, Курти на север шаље РОСУ са прстом на обарачу

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић питао је по којој тачки било ког споразума Куртијеви специјалци бораве на северу Косова и Метохије
Европо, видиш ли? Док се Срби боре за голи опстанак, Курти на север шаље РОСУ са прстом на обарачу© Твитер/Петар Петковић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упитао је Европу да ли види дуге цеви специјалаца Аљбина Куртија на северу.

"Европо, да ли видиш дуге цеви на северу?! Да ли, Европо, видиш специјалце изнад болнице? Док се Срби на барикадама боре за голи опстанак, Курти на север шаље РОСУ са прстом на обарачу", написао је Петковић на Твитеру.

Директор канцеларије за КиМ такође је упитао "по којој тачки било ког споразума Куртијеви специјалци бораве на северу Косова и Метохије".

"Они тамо немају шта да траже и свако њихово присуство је директно кршење споразума", додао је Петковић.

"Kосовски" специјалци на северу КиМ уз благослов Кфора?

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да су припадници РОСУ наоружани "дугим цевима" протеклих дана били на северу тзв. Косова, иако "на то немају право без одобрења градоначелника општина на северу", док је председник Скупштине тзв. Косова Гљаук Коњуфца поручио да припадници тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) могу да делују на целом "Косову", укључујући и север. Србија је реаговала тако што је упутила захтев Кфору да омогући, у складу са потписаним споразумима, повратак одређеног броја српске полиције и војске на КиМ, док је Приштина оценила да би такав поступак био нелегалан. 

Такве и сличне изјаве, у атмосфери појачаних тензија на Косову и Метохији покренуле су питање да ли припадници полиције тзв. Косова и безбедносних снага могу да буду на северу КиМ и под којим условима.

image