Србија и Балкан

Разишли се грађани који су протестовали испред Скупштине Црне Горе

Вест да је у Скупштини Црне Горе усвојен Закон о председнику изазвала бурне реакције дела црногорске јавности, а на протестима је дошло до нереда због којих је морала да интервенише полиција
Разишли се грађани који су протестовали испред Скупштине Црне Гореwww.globallookpress.com © © Jan Woitas

Учесници протеста ДПС-а испред Скупштине Црне Горе у Подгорици око 20 часова почели су да се разилазе.

Након поновног усвајања измена Закона о председнику, демонстранти су данас срушили заштитну ограду, након чега је полиција бацила сузавац. Окупљени су скандирали "Издаја, издаја" и упућивали увреде премијеру Дритану Абазовићу и министру Филипу Аџићу, а претходно су поручили да се изменама Закона о председнику жели урушити уставни поредак што, како кажу, неће дозволити.

Учесници протеста су звиждуцима испратили усвајање закона, а након тога су ка згради парламента, коју обезбеђују јаке полицијске снаге, полетеле каменице и флаше, пише РТЦГ.

Каменицом је разбијено стакло на улазним вратима Скупштине, па је из безбедносних разлога светло у парламенту угашено.

Један део демонстраната се раније након обраћања грађанског активисте Пеђе Вушуровића разишао.

Вест да је у Скупштини Црне Горе усвојен Закон о председнику изазвала је бурне реакције дела црногорске јавности, а испред Скупштине дошло је и до нереда због којих је морала да интервенише полиција.

Присталице ДПС-а, окупљене око Покрета "Има нас" информацију о усвајању закона су пропратили уз узвике и звиждање. Убрзо су ка припадницима полиције и МУП-а, односно ка згради Скупштине, полетеле каменице, пишу "Вечерње новости".

Учесници протеста испред парламента пробили су заштитну ограду, након чега је полиција бацила сузавац. Окупљени скандирају: "Издаја, издаја", а претходно су поручили да се изменама Закона о председнику жели урушити уставни поредак што, како кажу, неће дозволити.

Учесници протеста су раније данас звиждуцима испратили усвајање закона, а након тога су ка згради парламента, коју обезбеђују јаке полицијске снаге, полетеле каменице и флаше, пише РТЦГ.

Током дана полицијски штит испред Скупштине је појачан доласком још полицајаца под пуном опремом, пишу подгорички медији.

Вушуровић: Од сутра блокада свих градова

Учесник протеста испред парламента Предраг Вушуровић поручио је, након усвајања Закона о председнику, да ће од сутра блокирати све градове у Црној Гори.

"Колико нас има, а има нас, тек ће да виде", поручио је Вушуровић.

Казао је да је данашњим гласањем издаја Црне Горе дефинитивно потврђена.

"Издаја по дубини и до корена, на то одговор може да буде само блокада", рекао је Вушуровић.

Протесту присуствује више посланика ДПС-а и СДП-а, видљиве су црногорске заставе и заставе Европске уније. Грађани су звиждуцима испратили више посланика приликом уласка у Скупштину.

Младић приведен па пуштен

Током протеста припадници полиције привели су једног учесника протеста Покрета "Има нас" наводно због тога што је носио гас маску.

Због привођења младића окупљени грађани су негодовали и нису дозволили полицији да га у марици спроведе до станице полиције.

Након краће расправе са полицијским службеницима, младић је пуштен.

Притом је један од окупљених замолио грађане да се мирно повуку и врате испред зграде парламента.

Управа полиције Црне Горе: Маскирани демонстранти напали полицију пиротехником

Управа полиције Црне Горе наводи да су инциденти почели након што је организатор протеста у 17.30 позвао окупљене да се разиђу.

Део окупљених демонстраната маскирани фантомкама уклонио је део заштитне ограде испред Скупштине, а потом каменицама, флашама, пиротехничким и експлозивним средствима и прскањем ручног спреја - сузавца напао полицајце, наводи се у саопштењу.

"Након тога део окупљених лица се организовано упутио ка заштитним оградама за спречавање проласка лица, које се налазе испред зграде Скупштине Црне Горе и уз употребу силе ова лица су део ограде уклонила. Затим је почео организовани напад на полицијске службенике који су се налазили у кордону испред зграде Скупштине Црне Горе. Том приликом погођено је више полицијских службеника, као и зграда Скупштине. Ова лица била су маскирани тзв. фантомкама и капуљачама на глави, а све у циљу прикривања свог идентитета", наводи се у саопштењу Управе полиције Црне Горе.

Шта предвиђа закон

Најављеним изменама закона мењају се надлежности председника и то у делу избора мандатара. Посланици су почетком новембра већ изгласали ове измене, међутим председник државе Мило Ђукановић одбио је да потпише тај акт и вратио га на поновно одлучивање.

Ђукановић је тада образложио да би такав акт изазвао конфузију уставних надлежности најважнијих државних органа, уништио принцип поделе власти и урушио државноправни поредак, наводи се у извештају РТЦГ.

Уколико се деси да посланици по други пут изгласају ове измене, председник је по Уставу дужан да их потпише.

image
VV inauguration
banner