Србија и Балкан

ЕУ спремна да пошаље појачање у мисију Еулекса на КиМ

Жозеп Борељ тражио од држава чланица да буду спремне да пошаљу додатна појачања за мисију Еулекс
ЕУ спремна да пошаље појачање у мисију Еулекса на КиМwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti/ZUMAPRESS.com

Европска унија је спремна да појача своју мисију Еулекса, задужену за патролирање северним Косовом, као одговор на најновије тензије у региону, рекао је данас високи представник Евроспке уније за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ.

"Тражио сам од држава чланица да буду спремне да пошаљу додатна појачања за нашу мисију Еулекс", рекао је Борељ новинарима након састанка са колегама из ЕУ у Бриселу.

Према његовим речима, многи од њих су се сложили да су спремни да пошаљу више капацитета, ефикаснију подршку, више људи у ову мисију ако то буде било потребно.

Борељ је на конференцији за новинаре после састанка министара спољних послова ЕУ изразио наду да ће се Београд и Приштина посветити деаскалацији ситуације и повратку дијалогу.

"Стране се морају вратити дијалогу. То је задатак који је ЕУ добила од Генералне скупштине Уједињених нација, а и ја, као медијатор. Ово је неопходно за обе стране на европским путевима. После летњих инцидената донели смо предлог за двојицу лидера, ажурирали смо га последњих недеља, после последњег договора који смо постигли о таблицама, за који смо се надали да ћемо избећи тензије. Понудили смо тај предлог и морамо га хитно изнети. Срећан сам што смо за ову иницијативу добили снажну подршку свих министара. Сада је то предлог 27 држава ЕУ", рекао је Борељ.

Борељ је додао да је због тренутне ситуације на КиМ замолио специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да у среду отпутује у посету Београду и Приштини.

"Последњи инциденти потврђују забрињавајући спиралу у односима и који доносе штетне последице за људе на Косову, у Србији и региону", изјавио је Борељ.

Након хапшења бившег полицајца Дејана Пантића из Северне Митровице, Срби на КиМ су подигли барикаде на северу, у знак протеста. У међувремену, представници привремених приштинских власти запретили су слањем додатних полицијских снага на север Косова, што је изазвало забринутост да би већ напета ситуација на КиМ могла додатно да се погорша.

image