Србија и Балкан

Пацка Црној Гори из Европе због Закона о председнику

Председница Скупштине требало је да предводи црногорску делегацију на ПОСПУ-у 14. и 15. децембра у Европском парламенту у Стразбуру, где је требало да разговарају о тренутном стању приступних преговора и односима између Европске уније и Црне Горе
Пацка Црној Гори из Европе због Закона о председникуwww.globallookpress.com © Arne Dedert/dpa

Председавајући Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Црне Горе (ПОСП) у Стразбуру Владимир Билчик у разговору са председницом Скупштине Црне Горе Данијелом Ђуровић отказао је долазак црногорске делегације због усвајања Закона о председнику, пише подгорички "Дан".

Поводом изгласавања закона реаговали су шеф делегације Европског парламента  за Црну Гору Владимир Билчик и стални известилац Тонино Пицула. У заједничком саопштењу истакли су да су разочарани због потврђивања измењеног Закона о председнику и неуспелог избора судија Уставног суда. Билчик и Пицула позвали су на брз политички договор којим ће се завршити мандат ове владе отворити пут за нове парламентарен изборе.

"Усвајање измена од 41 посланика владајуће већине директна је претња дугогодишњим европским амбицијама Црне Горе, укључујући и поштовање начела уставности и владавине права. Резултати гласања претња су процесу приступања Црне Горе Европској унији и могли би Црну Гору гурнути у дугачку политичку кризу.

Они су апеловали на све политичке субјекте да се издигну изнад својих подела и хитно успоставе функционалност демократских институција у складу са уставом.

"Позивамо политичке лидере да испуне очекивања велике већине грађана Црне Горе који подржавају европску будућност земље, тако што ће радити на посвећености ЕУ чланству и убрзати реформе потребне за интеграцију у ЕУ", навели су.

Са жаљењем су констатовали да ниједно преговарачко поглавље није затворено у последњих пет година, те да је, како наводе, развој политичке ситуације у Црној Гори у неколико последњих месеци довео у питање позицију земље као предводника процеса за придруживање ЕУ.

Подсетимо, Скупштина Црне Горе је јуче, упркос препорукама Венецијанске комисије (ВК) да се закон не усваја, јер је, према њиховим закључцима у колизији са Уставом Црне Горе, поново усвојила измене Закона о председнику. Европска унија позвала је раније црногорске лидере да следе препоруке Венецијанске комисије.

Овим изменама предвиђено је да ће се мандатаром за састав владе, уколико га премијер не предложи, сматрати кандидат који има јасну подршку парламентарне већине.

Мишљење Венецијанске комисије затражио је председник Мило Ђукановић пошто је претходно одбио да потпише усвојене измене овог закона и вратио га парламенту на поновно одлучивање.

Подсећамо, Венецијанска комисија је дала препоруку да се не усвоје Закон о изменама и допунама Закона о председнику, наводећи да се тим законом мењају овлашћења прописана Уставом.

Венецијанска комисија је у закључцима навела да о питањима уставности одлучују уставни судови и да ВК не жели, нити има мандат да се меша у улогу ових судова.

image
VV inauguration
banner