Србија и Балкан

Брнабић: Шта да радимо ако више не важи ниједна резолуција о КиМ, да гледамо у хороскоп?

"Видим да је мој пријатељ Гејб Ескобар још један политичар који је непоколебљиво против важеће Резолуције Савета безбедности УН. Преузео је улогу Савета безбедности", поручила премијерка Србије и тако, макар реторички, заоштрила однос са представником САД
Брнабић: Шта да радимо ако више не важи ниједна резолуција о КиМ, да гледамо у хороскоп?© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs.

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да је изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар преузео улогу Савета безбедности Уједињених нација и да је још један политичар који је против важеће Резолуције 1244.

Она је на Твитеру упитала да ли Србија треба да прати хороскоп тројке "Великих лидера" да би помогла да се спаси мир у свету будући да , изгледа, не важи ниједна резолуција и споразум.

"Видим да је мој пријатељ Гејб Ескобар још један политичар који је непоколебљиво против важеће Резолуције Савета безбедности УН. Преузео је улогу Савета безбедности и једногласно са министарком спољних послова Немачке и министарком тишине фон Kрамон, познатом и као известилац ЕП за Kосово, поништио Резолуцију УН 1244", написала је Брнабић на Твитеру и тако, макар реторички, заоштрила однос са представником САД.

Премијерка је у низу твитова о Ескобару, немачкој шефици дипломатије Аналени Бербок и Виоли фон Kрамон додала да ће ова тројка одлучивати о свим глобалним питањима, без потребе да се организује састанак Савета безбедности, што је, како је навела, део мера штедње.

"Ако могу да поставим једно питање (уз извињење овим Великим Лидерима), ако Резуција 1244 више није важећа (зато што се вама не свиђа и стога, кога брига за то) и ако Бриселски споразум не постоји (како Kурти каже а ви, Велики Лидери никада нисте оповргли његове речи)… И ако Вашингтонски споразум није ништа друго до ствар прошлости (једноставно више није у моди), а повеља УН се не односи на Србију (зато што ви, драги лидери мислите да не треба), онда у складу са којим споразумом, резолуцијом, принципима треба да делујемо? Или треба да једноставно пратимо ваш хороскоп да бисмо погодили ваше жеље и помогли да се спаси мир у свету“, написала је Брнабић на Твитеру.

"Хвала вам на вашем времену, могу само да замислим колико је тешко управљати светом уместо Уједињених нација“, закључила је иронично премијерка.

Слично питање поставио је и председник Србије Александар Вучић који је истакао да "није барикаде неко направио из хира и зато што воли да се смрзава", већ да је реч о изразу протеста због хапшења, малтретирања људи и неиспуњавања Повеље Уједињених нација, Резолуције 1244, Бриселског и Вашингтонског споразума.

"Нека нам наши амерички партнери кажу који правни акт они и Приштина поштују. Само нам један кажите. Они се држе само 'акта' да им се може све, докле хоће и колико хоће. Ми смо притерани уза зид. За мене је ово најтежи дан од када сам председник или премијер", рекао је Вучић.

Изасланик САД за Западни Балкан, који се данас у Приштини састао са премијером Kосова Аљбином Kуртијем, а сутра долази у Београд, изјавио је да се САД категорички противе повратку српских снага на Kосово.

Ескобар је рекао да дели мишљење премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да Београд утиче на људе који су поставили барикаде, али је додао да "на основу мојих разговора са тамошњом заједницом, они имају неке притужбе које треба чути", али да барикаде нису начин да се то уради.

Ескобар је рекао да се Заједница српских општина (ЗСО) мора формирати одмах, како би се "изградило поверење између владе и мањинске заједнице". Он је додао да то нема везе "са Србијом, већ се односи на однос између владе и мањинске заједнице, у оквиру уставне структуре 'Косова' и у складу са законима 'Косова'".

image