Србија и Балкан

Албанци преузели СО Северна Митровица, чека се април и избор градоначелника

Скендер Садику: Нисмо овде својом, него заслугом Српске листе која бојкотује институције, први потез нове власти биће уклањање металне ограде испред зграде СО Северна Митровица која шаље лошу поруку
Албанци преузели СО Северна Митровица, чека се април и избор градоначелника© Зоран Шапоњић

Скупштину општине Северна Митровица, у којој су до почетка новембра Срби из Српске листе били апсолутна већина, од данас водиће Албанаци који сада имају апсолутну већину и неколико Бошњака из Грађанске иницијативе „Митровица“ а у новом сазиву СО је и један Србин, Душан Милуновић, из ГИ „Српски опстанак“. Овим је албанска заједница у Северној Митровици преузела управљање општином, барем у домену ингеренција које припадају скупштинама општина.

Данас је у згради СО Северна Митровица, у северном делу овог града, конституисана нова Скупштина општине, нови одборници положили су заклетву која је прочитана и на српском и на албанском језику, изабран је и председавајући, Неџад Угљанин. Заклетве је данас положило 16 одборника, 15 из Гранађанске инцијативе „Митровица“ која окупља Албанце и Бошњаке, и један Србин из ГИ „Српски опстанак“.

До овог обрта у СО Северна Митровица дошло је пошто су почетком новембра Срби, незадовљни одлукама Приштине око регистарских ознака, напустили косовске институције, односно када су одборници СО Северна Митровица у косовском систему поднели оставке. Пар недеља касније, ЦИК Косова именовала је нове одборнике СО на основу спискова кандидата за претходних локалних избора који су одржани у јесен 2021. године.

Тако је на место некадашњег одборника у СО Северна Митровица Немање Бишевца дошла Аида Ферати Дољи, Ивана Запорожца заменио је Неџад Угљанин, а Душана Димитријевића – Башким Цимиљи.

Бившу одборницу Ивану Ракић заменио је Гзим Аљуши, Јовану Станковић – Ерден Атић, Биљану Вукићевић -  Петрит Мифтари, Гордану Савић – Арбен Смајљи,  Синишу Лазића – Мељеке Kељменди Шипољи.

Одборника Небојшу Милановића заменила је  Наџије Џема, Биљану Видосављевић - Јахир Демаку, Дејана Гурешића – Бетим Османи,

Миодрага Ралића -  Адељиса Ђушинца и Драгишу Максимовића, -  Душан Милуновић. На листи одборника који су данас положили заклетву је и Фљутур Хамза – Аземи.

У одлуци ЦИК Косова наведено је да су именовани одборници били „наредни кандидати на преуређеном списку, са највећим коефицијентом гласова непосредно иза претходног кандидата“.

СО Северна Митровица у претходном мандату, у којој су већину чинили одборници Српске листе већ је крајем септембра увојила буџет за наредну, 2023. годину у износу од скоро шест милиона евра.

„Ту је ситуација јасна. Њих та одлука обавезује. Овде се ради о буџету у који новац опредељује Влада тзв. Косова. Остаје да се види колико ће се СО у новом сазиву бавити круцијалним стварима а колико ће, народски речено, тек отаљавати посао до априла идуће године и избора извршних органа СО. Надам се да је новоизбарним одборница јасно да имају легалитет али да немају легитимитет пошто је за њих на протеклим изборима гласао сасвим мали проценат бирача“, каже један од Срба из Северне Митровице, добар познавалац овдашњих прилика.

Неџад Угљанин, нови председавајући Скупштине општине Северна Митровица данас је после седнице СО и полагања заклетве констатовао да нови одборници и рукводство СО знају да су „дошли у кућу без домаћина“.

„Ми знамо да већинска заједница овде треба бити домаћин, али, ми нисмо криви за овакву ситуацију. Данас сам већ рекао пред одборницима да ћемо се што мање бавити политиком а у интересу свих заједница. Чекаћемо април и избор извршне власти, јер, ми смо само законодавна власт, а без извршне влсти је створена једна врста вакума у коме не можемо функционисати као општинска јединица“, рекао је Угљанин.

Он је додао да ће нови сазив СО, можда,  „бити само транзициона власт која ће управљање општином препустити  домаћину који је напустио кућу да се врати и да брине о свим заједницама, нарочито о већинској заједници“.

„Јер, нама као мањинској  заједници не припада да се бринемо о већини. То је њихова потреба и они треба то да раде“, рекао је Угљанин.

По његовим речима, „код народа је велики страх, тај страх се осећа у ваздуху“, а нова власт ће покушати „да у духу мира и суживота настави рад скупштине док се не створе другачији услови“.

„Одржаваћемо седнице по дневном реду како је функционисала и претходна скупштина, нећемо правити друге дневне редове. Бавићемо се успостављањем комисија, на следећој седници причаћемо о безбедности. Позваћемо командира станице да нам објасни каква је тренутна ситуација“, рекао је Угљанин, додајући да нова власт у СО није имала контакте са СЛ нити претходним градоначелником.

„Бићемо отворени за разговоре. Они су били домаћини ове куће, они треба да буду овде, када ће се вратити ми не знамо, то не зависи од нас. Ми само радимо у складу са законом, ми смо само заменили одборнике. Место извршне и место законодавне власти припада српској заједници и ми осећамо да смо овде као мањина“, рекао је Угљанин. 

Скендер Садику, нови заменик председавајућег СО Северна Митровица, поновио је да нови одборници „нису ту својом, већ заслугом Српске листе која бојкотује институције“.

„У пет квадратних километара колико је површина Северне Митровице  нећемо се бавити великим стварима, бавићемо се малим стварима са великом љубављу. Ово ће бити адреса за све грађане који имају неке проблеме“ – рекао је Садику.

Он је упутио поруку „Србима да чувају своје породице, да чувају комшије, све заједнице али људе који су дошли овде да чувају све“.

„Овде људи слободно могу доћи да обаве пуно малих ствари, канализација, сертификате рођених, то даје општина. Бићемо у функцији грађана.  Свесни смо односа, свесни смо да смо овде мањина. Трудићемо се да поштују грађане“, рекао је Садику.

У време седнице испред зграде СО било је више патрола косовске полиције, а улицом испред и иза зграде прошло је и неколико оклопних возила КФОР-а.

На локалним изборима на КиМ,  октобра 2021. у Северној Митровици победио је Милан Радојевић са 91,12 посто, односно 10.833 гласа, док је Ердан Атић из Грађанске иницијативе „Митровцица“ имао 8,8 посто, односно 1.056 гласова. СЛ освојила је на овим изборима убедљиво највише гласова за одборнике у СО Северна Митровица.

image