Србија и Балкан

Ескобар: Ризично формирање нове владе Црне Горе без избора

Специјални изасланик САД за Западни Балкан нагласио је у интервјуу за ТВЦГ и да се Црна Гора налази у институционалном колапсу, као и да се за то мора наћи решење
Ескобар: Ризично формирање нове владе Црне Горе без избораGetty © Anna Moneymaker / Staff

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар упозорио je да би формирањем нове владе без избора у Црној Гори држава ушла у нову, непознату ситуацију, те да је потребно бити веома опрезан.

"Формирање владе без избора, по информацијама које је дала Венецијанска комисија када је у питању Закон о председнику и нефункционалног Уставног суда ми улазимо на нову територију. Морамо да будемо веома пажљиви", изјавио је Ескобар у интервјуу за ТВЦГ.

Поручио је да Црна Гора треба да слуша оно што каже Венецијанска комисија.

"Ако постоји било који разлог да сумњате у легитимност следеће владе користећи овај закон и на крају добијете Уставни суд и тај Уставни суд каже да је тај закон неуставан, шта се онда дешава тој влади која је формирана у складу са тим законом и све одлуке које је донела у складу са тим законом, ја сматрам да је најважније да се избегне било која уставна опасност”, навео је Ескобар.

На питање да ли ће САД признати такву владу, Ескобар је истакао да треба да се види како ће она изгледати, шта ће радити, да ли ће сазвати нове изборе.

"Кажем хајде сад на изборе. Стварно сматрам да улазимо у несигурне воде са слабо функционалним институцијама", упозорио је Ескобар и додао да Сједињеним Државама треба функционална влада.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан нагласио је и да се Црна Гора налази у институционалном колапсу, као и да се за то мора наћи решење.

"Црна Гора је била предводник интеграција, а сада се суочавамо са тиме да нема владу, Уставни суд, имате председника коме се завршава мандат. То је дубока институционална криза, институционални колапс", упозорио је Ескобар.

Говорећи о "Отвореном Балкану", Ескобар је рекао да одлуку о приступању Црне Горе овој иницијативи треба да донесу грађани Црне Горе.

"Та одлука је на грађанима у Црној Гори. Црна Гора треба да одлучи, да ли кроз референдум или преко политичара којима даје мандат", закључио је Ескобар и нагласио да је то само једна у низу економских иницијатива које спајају регион.

image