Србија и Балкан

Ескобар: Није тренутак за Црну Гору у "Отвореном Балкану"

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поручио је да Црна Гора треба да решава ствари које земљу воде у кризу
Ескобар: Није тренутак за Црну Гору у "Отвореном Балкану"Getty © Anna Moneymaker / Staff

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поручио је да Црна Гора нема потребе да одлучује о прикључењу "Отвореном Балкану" већ да треба да решава ствари које земљу воде у кризу.

"Желим да будем јасан: нема потребе да се о томе одлучује у овом моменту. Биће времена за озбиљну расправу о том питању у будућности. Сада морамо хитно да решавамо ствари које Црну Гору воде у кризу", рекао је Ескобар у интервјуу агенцији Мина.

Ескобар је поновио да о "Отвореном Балкану" треба да одлуче грађани Црне Горе, или путем референдума или преко изабраних званичника с јасним мандатом бирача.

Сједињене Државе подржавају све регионалне иницијативе економске интеграције, али та подршка постоји само ако су испуњена два главна услова, прецизирао је Ескобар:

"Први је да иницијатива приближава земље чланице Европи и да није у сукобу с њиховим европским обавезама у оквиру Берлинског процеса или било којег другог процеса који Европа води. Други услов је да све земље Западног Балкана могу да приступе тој иницијативи као пуноправне чланице."

Ако било који од ових услова не буде испуњен, САД ће повући своју подршку "Отвореном Балкану", закључио је специјални изасланик САД за Западни Балкан.

image