Србија и Балкан

Хрвати продају Хитлеров портрет

У случају продаје Фиреровог потрета, следе и додатна објашњења
Хрвати продају Хитлеров портретwww.globallookpress.com © Scherl

Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБА РХ), потврдио је да је примио пријаву грађана да се на порталу "Аукције.хр" продаје портрет Адолфа Хитлера, због чега се разматра подношење пријаве надлежним институцијама.

"Очигледно је да још увек постоје људи који желе да имају код куће на зиду некога ко им је љубимац, ко их одушевљава и са којим се идеолошки слажу. То су, очигледно, симпатизери Адофра Хитлера, а вероватно и његове идеологије", рекао је за хрватску "Хину" председник САБА Фрањо Хабулин.

Он је додао да је појава оваквих и сличних слика, обележја и ознака, доста критикована на поменутом порталу, јер, како Хабулин наводи, сва обележја ове природе, везана су за фашизам и нацизам.

"Размотрићемо веома озбиљно поменути предлог да се поднесе пријава", закључио је Хабулин.

Према писању хрватских медија, Хитлеров портрет продаје на сајту корисник који користи псеудоним "Даданти 2015", а наводи да се слика може и лично преузети у Сплиту.

Продавац овог "уметничког дела" објашњава да је портрет израђен комбинованом техником, темпера, мастило, уљани пастел и уље на хамер папиру, али и да ће купац добити податке о хрватском аутору, и промо материјале са неколико сликаревих изложби.

Циљ продаје портрета испитивање тржишта?

Такође, у огласу за продају наводи се да је "лична ствар купца у које намене ће користити слику", и да је реч о "експериментаној продаји у циљу испитивања тржишта по коме ће уследити и елаборат, али и научни рад из области уметничког менаџмента".

"Слика Адолфа Хитлера није подстицање мржње нити промовисање политичке идеологије. Ради се о једном од ауторових портрета историјских личности, а међу њима су и Тито, Мусолини Стаљин, Павелић, Јасер Арафат и други", закључује се у опису.

У случају продаје Фиреровог потрета, следе и додатна објашњења корисничке службе тог портала.

"На наш упит, продавац се позвао на уметничке слободе и објаснио како је ова слика настала од стране хрватског сликара у склопу серије портрета историјских личности. Стога смо у овом случају одлучили да направимо изузетак и продавца упозорили како остављањем предмета у продаји прихвата ризик да било који посетилац сајта, против њега поднесе пријаву за "узнемиравање јавног реда и мира".

Закључни коментар интернет продаје дао је и човек који је пријавио овај случај, а који је желео да остане анониман.

"Као грађанин друштва које се базира на антифашизму, тужно је да се предмети са тематиком и симболима фашизма и Хитлера и даље слободно продају у држави чије је становништво десетковано наведеном идеологијом".

image