Србија и Балкан

Србија купује иранске дронове?

Бројне земље упозоравају да ће предузети мере против компанија и нација које раде са иранским програмом беспилотних летелица
Србија купује иранске дронове?AP © Tanjug/Iranian Army via AP

Ирански генерал-мајор Јахја Рахим Сафави рекао је да су чак 22 земље заинтересоване да купе дронове које производи Иран, писање je иранске новинске агенције "Тасним", које преноси портал "Њу Араб", за који је Би-Би-Си својевремено писао као о "изузетно блиском" са катарским емиром шеиком Тамим бин Хамад ал-Танијем.

Говорећи на Војном универзитету "Имам Хусеин" у Техерану, генерал-мајор Јахја Рахим Сафави рекао је да је Иран развио беспилотне летелице које су "ефикасне и одвраћају".

"Данас смо дошли до тачке да 22 светске земље захтевају куповину беспилотних летелица од Ирана", рекао је Сафави.

Оно што је сигурно је да земље ЕУ нису међу заинтересованима за куповину иранских дронова, као ни САД, будући да је Ирану уведен нови пакет санкција, због, наводне продаје дронова Русији. Оваква сазнања отварају могућност Србији, као војно неутралној држави, која није чланица ЕУ, да од Ирана купи беспилотне летелице.

Подсетимо, Сједињене Државе су у понедељак упозориле да ће предузети мере против компанија и нација које раде са иранским програмом беспилотних летелица.

Портпарол Стејт департмента Ведант Пател рекао је новинарима да Вашингтон верује да је иранска испорука дронова прекршила Резолуцију 2231 Савета безбедности Уједињених нација.

Председник Европског савета Шарл Мишел саопштио је да је Европска унија одобрила нови пакет санкција Ирану због подршке Москви.

"Предузимамо брзу акцију против Ирана који подржава рат Русије у Украјини. Поздрављам одлуку Европског савета да у рекордном року усвоји рестриктивне мере против оних у Ирану који пружају војну подршку Русији", написао је Мишел на Твитеру.

Одлука је донета након што је портпаролка ЕУ Набила Масрали рекла да ЕУ има доказе о наводној испоруци иранских дронова Русији.

И Москва и Техеран су негирали ове тврдње, а заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански изјавио је да су дронови које руска војска користи у Украјини домаће производње.

image