Србија и Балкан

Шпанија потврдила: "Косово" за нас није држава и нећемо га у ЕУ

Државни секретар Шпаније Паскал Наваро поручио да Влада Шпаније неће подржати кандидатуру тзв. Косова у садашњим околностима и да се та позиција није променила
Шпанија потврдила: "Косово" за нас није држава и нећемо га у ЕУwww.globallookpress.com © Thierry Monasse/dpa

Шпанија не признаје "Косово" и гласаће против било какве процедуралне одлуке у вези са тзв. Косовом, а противиће се се и одлуци да се овој територији да статус кандидата за ЕУ, потврдио је државни секретар Шпаније за Европску унију Паскал Наваро.

Након што су приштинске власти поднеле захтев за чланство у ЕУ, како је рекао,мора да се донесе "процедурална одлука" која би на ред дошла од јануара, током председавања Шведске Саветом ЕУ .

Нормална ствар је, рекао је Наваро, а пренео "Кљан Косова", да се тражи мишљење Европске комисије, а затим да се о томе расправља у Савету за опште послове, па да се коначно одлучује у Европском савету.

"Влада Шпаније неће подржати кандидатуру у садашњим околностима и ова позиција се није променила", нагласио је Наваро.

Шпанија је иначе једна од пет земаља Европе уније, уз Грчку, Кипар, Румунију и Словачку, које не признају косовску независност.

Шпанска влада, међутим, како Наваро истиче, "има конструктиван став" по питању Западног Балкана и подржава дијалог Приштине и Београда и посредовање ЕУ.

Земља подржава и либерализацију виза за тзв. Косово, које иако "није држава, јесте територија са којом ЕУ има односе".

image