Србија и Балкан

Вучић о КиМ: Суочавамо се са великим безобразлуком Запада

Није апсурдно да нечије трупе буду на светој српској земљи, али је апсурдно да на њој буде српска војска, навео председник Србије
Вучић о КиМ: Суочавамо се са великим безобразлуком Запада© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Србије Александар Вучић налази се у званичној, радној посети Азербејџану, где је најавио дугорочне уговоре "по релативно нормалним ценама" за електричну енергију и гас, те да ће престонице две државе до 2023. године бити повезане новом директном авио-линијом.

Када су у питању велики протести сутра на КиМ, председник је поручио да се суочавамо са великим безобразлуком који долази споља, од појединих западних сила.

"Кажу 'склоните барикаде и вратите се у институције'. Прво ви оформите ЗСО, то је прва обавеза по Бриселском споразуму... Да вам не причам кроз какву драму пролазе породице ухапшених Срба. А зашто? Зато што би хтели да опстану и буду свој на своме. Кажу: можда их пустимо, али мора Росу да прође ту и ту. Је ли тај Дејан Пантић Осама Бин Ладен? Шта је урадио Пантић? Кажите нам коначно шта је урадио тај човек? Појавио се у својој згради, носи хлеб и млеко. То говори само какав је однос према Србима и Србији. Није апсурдно да нечије трупе буду на светој српској земљи, али је апсурдно да њој буду српске трупе", истиче председник и додаје да "немате шта да изгубите када вас сатерају у ћошак".

Кфор коректнији од неких западних влада

Вучић је додао да се Кфор на Косову и Метохији понаша много коректније од неких западних влада и додао да очекује нагативан одговор на захтев Београда за повратак до 1.000 припадника српских снага.

"Очекујем да одговоре негативно, они су способни да обављају дужност и понашање Кфора је коректније од неких западних влада. Они се понашају у складу са Резолуцијом 1244 на озбиљан и одговоран начин, за разлику од свих других", рекао је Вучић у одговору на питање новинара да ли постоје неке анализе, шта очекује и шта су ставови Кфора.

Он је навео и да му је председник Азербејџана Илхам Алијев данас рекао: "Кад год помислиш да се ослањаш на међународно право, то је за нас мале, а да за све друге постоји право јачег".

Сагласио се са тим и додао да јачи могу шта хоће, али "можете да кажете пиштољ у слепоочницу - напусти стан, пиштољ у слепоочницу - напусти ауто, пиштољ у слепоочницу - убићу ти дете... Не дам да ми убијеш дете", рекао је председник.

Додао је да Азербејџан и Србија морају да развијају међусобне односе и да се боре за своје народе. 

На констатацију новинара да из Приштине сви цитирају немачког амбасадора и кажу да је Немачка разбила илузије о доминацији Србије на Балкану, председник је рекао да Србија машта о сарадњи, а не о доминацији.

"Немамо доминацију никакву, никада нисмо маштали о доминацији, него о сарадњи. Желимо добру сарадњу са Немачком, али ми имамо своју земљу и свој народ и желимо најбоље односе са Немачком", додао је.

Вучић је боравак у Бакуу оценио као изузетан, а дочек свог колеге Илхама Алијева назвао невероватним.

"Разговарали смо о свему. Тешко је да у својој земљи пронађете пријатеље са којима тако отворено разговарате о свим темама, о пољопривреди, енергетици, радним и социјалним правима до војно-техничке сарадње", рекао је Вучић новинарима после завршене конференције.

Он је навео да Азербејџан има озбиљна улагања у војску и војну индустрију, посебно после 2020. године.

"Они знају како се ратује и како се побеђује. Много тога ћемо да мењамо, имамо недовољно специјалних јединица, гледаћемо да их увећамо четири пута и мораћемо да будемо много опремљенији", објаснио је председник.

Долазак енергетских експерата из Азербејџана најавио је за 28. децембар, као и посету њиховог председника Алијева Београду у наредних пет месеци.

image
VV inauguration
banner