Србија и Балкан

УЖИВО Кфор надлеће барикаде; "Курти једино зна да хапси"; Приштина тражи НАТО помоћ

РТ Балкан са Србима на барикадама већ 14. дан
УЖИВО Кфор надлеће барикаде; "Курти једино зна да хапси"; Приштина тражи НАТО помоћ© Зоран Шапоњић

Равно две недеље je прошло од упада косовских специјалаца у етнички мешовита насеља у северном делу Косовске Митровице, упркос свим позивима, захтевима Срба да се специјалци са дугим цевима повуку, и уз тврдње да је то кршење до сада постигнутих споразума.

Ситуација на терену и јутрос је непромењена. Косовски специјалци распоређени су и даље на више места у Бошњачкој махали, од раскрснице код источног моста на Ибру, на још неколико места улицом кроз ово насеље према главном мосту, затим код насеља Три солитера, у Микронасељу, на више раскрсница у Брђанима као и на Малом Звечану. 

Ноћ је на барикадама на северу, 13. по реду, протекла мирно. Главни путни правци на овом подручју блокирани су на укупно девет места, а од јуче ујутру, косовски специјалци са више возила  и више патрола под контролом држе пут Косовска Митровица - Лепосавић - Јариње код Бистричког моста где су поставили контролни пункт.

Тај пункт сада је између две српске барикаде, једне ка Косовској Митровици у селу Србовац и друге ка Лепосавићу у месту Ибарска Слатина. 

Све најновије весто о ситуацији на КиМ пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 23. дец 2022 • 20:00

    20:00

    Министарка правде: Најаве хапшења за циљ имају дестабилизацију КиМ

    Министарка правде Србије Маја Поповић изјавила је да представници привремених приштинских институција настављају да провоцирају српски живаљ на Косову и Метохији, покушавајући да тамошње српске лидере прогласе криминалцима, стављајући их на "листу за хапшење".

    Према њеним речима, најава хапшења српских лидера има за циљ покушај дестабилизације севера Косова и Метохије и застрашивање српског народа коме се шаље срамна порука да ће, уколико наставе да се боре за своја права из Бриселског споразума, и они бити мета прогона.

    Поповић је истакла да је посебно забрињавајуће да ''приштински терористи Српску православну цркву и Српску академију наука и уметности називају десничарским екстремистичким организацијама, које су повезане са Руском Федерацијом''.

    Она је навела да је недопустиво да се председник Србије Александар Вучић, његов син Данило, брат Андреј, као и министар унутрашњих послова Братислав Гашић и директор Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин налазе на "листи за хапшење" и то само зато што се боре за интересе српског народа.

    Србија, како је истакла, снажно и одлучно стоји уз српски народ на Косову и Метохији. Она је додала да очекује од међународне заједнице да притисцима на приштинске власти подржи и убрза формирање Заједнице српских општина.

  • 19:58

    Ахмети: На више нивоа потврђен захтев за пријем "Косова" у Савет Европе

    Заменик министра спољних послова привремених приштинских институција Крешник Ахмети навео је да је захтев "Косова" за пријем у Савет Европе потврђен на више нивоа.

    Он је додао да се захтев за пријем сада налази у "првој фази" прихватања чланства.

    "Косово" се пријавило за чланство у Савету Европе 12. маја, а Ахмети је нагласио да је пријем у ову организацију релативно дугачак и сложен процес, пренео је "Репортери".

    "Направили смо стратегију на више нивоа, да се обратимо организацијама од којих Косово може да има бенефит. У мају, пријавили смо се за Савет Европе. Налазимо се у првој фази", рекао је он.

  • 18:39

    Гервала: Нема нових признања, очекујем "Косово" у Партнерству за мир 2023.

    Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала рекла је данас да је оптимиста да ће Косово и Метохија до краја 2023. године ући у НАТО програм Партнерство за мир.

    Она је рекла да нема нових признања тзв. Косова, али је додала и да постоје помаци у том смеру, пренела је "Коха".

    "Препорука наших партнера је да се прво пријавимо у Партнерство за мир. Оптимиста сам по питању 2023. године и уласка у Партнерство за мир. Што се тиче нових признања, нема их, али има помака у том смеру. Не могу да откријем о каквим корацима се ради. Била је кампања Србије за повлачење признања, али немам информацију да је неко признање повучено. Србија покушава да прети оружјем", додала је она.

  • 18:35

    "Косовски омбудсман" одржао видео састанак са Дејаном Пантићем

    Тзв. Косовски омбудсман Наим Ћељај, заједно са заменицима Маријом Радуловић и Ниманом Хајдаријем, одржао је данас видео састанак са ухапшеним бившим полицајцем Дејаном Пантићем.

    Како се наводи у саопштењу канцеларије тзв. омбудсмана, ''Пантић је током разговора рекао да нема притужби на поступање тзв. косовске полиције, да има браниоца и са њим је имао онлајн састанак, док су 22. децембра 2022. разговарали телефоном''.

    ''Породици је саопштено да је ухапшен и одређен му је притвор, а до сада се са њима није састајао, јер је за састанке и телефонске разговоре потребна дозвола надлежног суда'', пише у саопштењу које су пренели приштински медији.

    Додаје се да је Пантић ''поводом здравственог стања рекао да је напет, али да прима адекватну терапију и да користи лекове које му је донела породица, а нагласио је и да му је обезбеђен и кревет за спавање и да му је уручено судско решење о одређивању мере притвора''.

    Пантић је тражио да му се дозволи посета браниоца и породице и да буде смештен у Притворском центру у Митровици, а не у било ком другом центру, додаје се у саопштењу.

    У саопштењу се још додаје да је физички сусрет са Пантићем ''био немогућ због барикада'' и изражава захвалност "косовској полицији" што је, како се наводи, ''омогућила овај контакт, упркос ванредниим условима у којима раде".

  • 18:16

    Свечља: Тражили смо да НАТО пребаци Пантића у притворни центар

    Привремене власти на КиМ тражиле су од НАТО да хеликоптером превезе бившег полицајца Дејана Пантића у адекватну притворску јединицу.

    Министар Џељаљ Свечља је јуче изјавио да Пантића нису могли да пребаце у притворску јединицу, јер су локални Срби подигли барикаде како би спречили његово премештање, подсећа Ројтерс.

    "Пантић треба да буде у притворном центру, а не у полицијској станици и ми смо тражили од наших међународних партнера да га пребаце у адекватан објекат", рекао је Свечља.

    Свечља је рекао да би "косовска полиција" могла да уклони барикаде али да чекају да то ураде они који су их поставили, преноси Ројтерс.

    "Ради стабилности чекамо да барикаде уклоне они који су их поставили или Кфор, али свако чекање има крај, рекао је Свечља.

    Мисија НАТО на КиМ Кфор једина има хеликоптере, наводи Ројтерс, а Кфор је већ превезао девет полицајаца у последњих неколико дана, који нису могли да напусте подручје јер су путеви блокирани, пише Ројтерс.

    НАТО је саопштио да је командант Кфора једини ауторитет за одлучивање у ваздушном простору КиМ.

    "Сваки захтев који је одбијен, тако је учињено јер није било услова где је потребно обезбеђивање" навео је КФОР у писаној изјави Ројтерсу, али нису навели да ли је захтев КиМ одбијен.

  • 16:44

    Немачка тражи уклањање барикада које су поставили "српски милитанти"

    Министарство спољних послова Немачке тражи да се што пре демонтирају барикаде на северу "Косова" и да се Срби врате у институције, преноси Репортери писање аустријског листа "Стандард".

    "После вишенедељне спиралне ескалације, Министарство спољних послова Немачке захтева да се нелегалне барикаде које су подигли косовски Срби, а које такође представљају безбедносни ризик, што пре демонтирају. Веома смо забринути због тензија на северу Косова", навео је портпарол министарства за "Стандард".

    Аустријски лист наводи да су "милитантни националистички Срби поставили блокаде на путевима на северу Косова".

    "У четвртак су биле одржане и демонстрације на северу Косова током којих је истакнута велика српска застава. Српски националистички милитанти који су подигли барикаде и организовали демонстрације припадају присталицама странке Српска листа, која је под директном контролом власти у Србији. Она доводи у питање државност Косова и монопол косовске државе на употребу силе на северу земље", наводи "Дер Стандард".

    Како се додаје у тексту, последњих дана на северу "Косова било је више насиља над представницима косовских институција и новинарима.

    "Појачана је и реторика из Београда. Председник Александар Вучић је чак размишљао о слању војних лица на Косово. А премијерка Србије Ана Брнабић је на Твитеру напала немачког амбасадора на Косову Јорна Родеа. Он је претходно позвао на демонтажу барикада, које недељама блокирају друмски саобраћај", наводи аустријски лист.

  • 15:43

    Пендаровски: НАТО може да држи ситуацију под контролом и у случају ескалације

    Председник Северне Македоније Стево Пендаровски рекао је да, према проценама НАТО, трупе Кфора могу да држе ситуацију на северу Косова и Метохије под контролом чак и у случају ескалације, преноси "Репортери".

    Пендаровски је навео да ситуација на северу Косова и Метохије није за потцењивање, али да верује да НАТО управља ситуацијом.

    "Ако НАТО са својим војним снагама може да стане иза Украјине, земље од 45 милиона људи, коју је напала земља од 145 милиона људи, без потцењивања ситуације, мислим да неће бити проблема ако дође до ескалације на северу 'Косова'", навео је Пендаровски.

    Он је нагласио да често разговарају са командантом Кфора, јер у војној мисији НАТО учествује и 65 македонских војника.

  • 15:37

    Граовац: Курти покушао да уништи једниство српског народа на северу КиМ

    Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност истакао је да "косовски" премијер Аљбин Курти сматра председника Србије Александра Вучића личним непријатељем, јер је Вучић, по њему, "одговоран" за то што Албанци не могу да напредују у својој политици независног "Косова".

    Према речима Граовца, посланик Самоопредељења Арменд Муја говори оно што Курти мисли, а објављеним списком за хапшење жели да се сломи отпор Срба на северу КиМ.

    "Курти је овим открио свој план који се већ могао назирати, од претходних недеља то траје, а то је да се он у својој стратегији фокусирао на север Косова и Метохије као центар отпора у покрајини, јер зна да су Срби у осталим деловима КиМ у енклавама и да имају мањи простор. Али на северу КиМ, Срби су ослоњени на централну Србију, компактни су, имају своју самоорганизацију, имају Српску листу која је чврста, која је симбол јединства и оно што је Курти желео овим, као и претходним хапшењима Срба, је да дефакто уништи јединство Срба на северу и центар отпора", истакао је Граовац.

  • 15:24

    Дачић: Списак Срба за хапшење доказ Куртијеве лудости

    Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је појава списка Срба са КиМ који треба да буду ухапшени, а међу њима и старијег сина и брата председника Александра Вучића, још један доказ не само лудости онога што ради Аљбин Курти већ и показатељ колико је спреман на даље заоштравање ситуације.

    "Прва је да је лаж да нема спискова, како су они говорили, већ да се на њима налазе и чланови породице председника Вучића. Друга ствар које се потвђује је да је главни узрок свих проблема, главни реметилачки фактор, претња миру и стабилности регион јесте Аљбин Курти и његова клика", поручио је Дачић.

    То је још једна потврда јединства државног руководства на челу са председником Вучићем и Српске листе, односно српског народа на КиМ.

    "Величанствени јучерашњи скуп показује колика је снага народа када се бори за слободу и мир. Свесни смо тога да Курти жели да протера Србе са КиМ и тиме оствари пречицу за решавање питања КиМ. То му свакако нећемо дозволити, а то показују и ком им највише смета- председник Вучић", рекао је Дачић.

    То је срамно и недопустиво, казао је Дачић и додао да очекује најоштрију осуду међународне заједнице.

    "Свима је јасно да су председник Вучић и Србија конструктиван део дијалога Београда и Приштине. Сви говоре да је Курти проблем, али шта раде да реше тај проблем? Ћутањем му дају подршку да протера српски народ са КиМ", закључио је Дачић.

  • 15:19

    Симић: Изгубили сте политички, али и сваки други компас у слепој мржњи

    Један од челних људи Српске листе Славко Симић, који се између многих других нашао на листи за хапшење и прогон Срба, коју је објавио посланик Самоопредељења Арменд Муја, поручио је да се у овом случају ради о слепој мржњи према Србима.

    "Изгубили сте политички, али и сваки други компас, у слепој мржњи према свима онима који воле и бране Србију на Косову и Метохији. Зато претите јер то је једино што знате. Надам се да ћете после конструисаних инсинуација изгубити политички и сваки други кредибилитет код међународне заједнице", написао је Славко Симић.

image