Србија и Балкан

Шмит: Српски проблеми не треба да се преносе на БиХ

Високи представник сматра и да је Србија веома важан сусед за БиХ
Шмит: Српски проблеми не треба да се преносе на БиХ© Milos Tesic/ATAImages

Гостујући у емисији "Мат" телевизије БН високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит изјавио је да је Србија веома важан сусед за БиХ, те да би зато препоручио свим политички одговорним особама да остварују контакте с Београдом.

Шмит је рекао да је током сусрета с председником Србије Александром Вучићем имао прагматичне разговоре о темама које се тичу БиХ, али и истакао да њих двојица никада не разговарају о појединцима већ о послу, инфраструктури и саобраћају.

"Господин Вучић о том питању има своје проблеме и када је реч о Косову, али ја управо саветујем да се ти проблеми не преносе на Босну и Херцеговину и обрнуто бих исто тако свим политички одговорним особама препоручио да се с важним суседом Србијом остварују ти контакти. На крају повећао се промет робе и трговине са Србијом", рекао је Шмит.

Последњих седмица је разговарао и с премијерком Србије Аном Брнабић и најавио да ће се ускоро поново састати с њом.

Будући да у Републици Српској Шмит није признат пошто није именован у Савету безбедности УН, с председником РС Милорадом Додиком високи представник нема никакав контакт.

"Нисам добио од њега позив у последње време, ни на скијање, а ако жели можемо се састати и на Јахорини", рекао је Шмит.

С хрватским председником Зораном Милановићем нема интензивне контакте, али би му препоручио "да се не меша толико или да се више уздржава када је реч о Босни и Херцеговини и њеној унутрашњој политици".

"Ћутање је злато", истакао је Шмит и најавио да ће православни Божић, 7. јануара, дочекати са Србима у Саборној цркви у Мостару.

image
VV inauguration
banner