Србија и Балкан

Сећање на масакр Срба у Јабуци

У Источном Сарајеву одржана је манифестација у спомен 43 невине жртве које је на кућном прагу побила муслиманска војска
Сећање на масакр Срба у Јабуци© Принтскрин/РТРС

Манифестација "Сећање на Јабуку – људи говоре", одржана је у у Источном Сарајеву у спомен на 43 српске жртве покоља у Јабуци код Фоче, преноси РТРС.

Програм у славу мештана које је на кућном прагу убила такозвана Армија БиХ, организовао је Црквени одбор цркве Светог Преображења Господњег из тог места.

Реч је о храму који је током напада миниран и до темеља срушен, а у чијем се дворишту данас налази и споменик подигнут страдалим Јабучанима.

За свега неколико сати крвави пир Првог сарајевског корпуса муслиманске армије узео је жртве из 18 села са територије Јабуке.

Међу убијенима су били старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић, слепа старица Милка Ковач и непокретна Зорка Симовић, као и Милош Вуковић, који је у Другом светском рату преживео Битку на Сутјесци и Сремски фронт.

У масакру који је изведен 23. јула 1992. године помагали су и домаћи муслимани, код којих је касније пронађен чак и списак за ликвидацију, што имплицира да је напад дуго и пажљиво припреман.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дечак Ново Елез.

До 1995. године Јабука се налазила у саставу општине Фоча, а онда је Дејтонским мировним споразумом припала Федерацији БиХ.

 

image
VV inauguration
banner