Србија и Балкан

Четири тачке за одсецање севера: Срби са КиМ изнели план у случају провокација Приштине

Западу послата јасна порука да постоји конкретан план који ће бити активиран ако се изигра поверење Срба на КиМ
Четири тачке за одсецање севера: Срби са КиМ изнели план у случају провокација Приштине© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Приштина и међународна заједница могу само још једном да изиграју Србе са Косова и Метохије, а после тога наступа тачка без повратка: херметичко затварање севера јужне српске покрајине и прекидање свих комуникација са централним албанским властима, пишу "Новости".

Саговорници "Новости" кажу да Срби "не прете празном пушком" и да би план "одсецања" севера могао брзо да се спроведе, што је показало и брзо постављање и брзо уклањање барикада.

Технички, то би подразумевало блокирање четири кључна магистрална правца. Три воде из Северне Митровице - први ка Вучитрну и даље за Приштину, други према Обилићу, а трећи ка Дреници, односно Метохији. Четврта "рампа" била би постављена на пут из Зубиног Потока ка Дреници. Уз барикаде на мосту на Ибру у самој Митровици Приштини би физички био онемогућен приступ срединама на северу у којима је већинско српско становништво.

Следећа тачка овог плана било би прекидање свих контаката са приштинским властима и поновно успостављање кључних институција, из области цивилне заштите, здравства, школства...

Представници Срба са КиМ одлучили су у четвртак увече да после скоро три недеље мирних протеста због терора премијера привремених институција у покрајини Аљбина Куртија уклоне барикаде. САД и ЕУ су дале гаранције да Приштина неће хапсити учеснике протеста, а Кфор да неће бити упада тзв. косовских безбедносних снага на север без дозволе ове мисије, али и локалне српске заједнице.

Одлука о уклањању барикада је донета, али је остало огромно неповерење у Приштину, као и у међународну заједницу, јер су договори досад небројено пута кршени. Упозорење о затварању севера било је практично изнуђено, што су представници Срба нагласили и у захтевима упућеним председнику Александру Вучићу:

"Горко искуство са Куртијевим режимом и поверење Срба у Приштину није могуће. Ми знамо да само можемо да рачунамо на своју државу, и у вас лично. Ваша реч је једино на шта можемо да се ослонимо. Тражимо од вас реч. Ми никакву веру у Куртија немамо и, уколико се настави терор над нама, ми ћемо заувек затворити север Косова за Приштину. Тражимо од вас јасну потврду да никада неће бити признавања КиМ и да је Косово део Србије. Ми нисмо криминалци, него домаћини. Ваша реч је за нас једина гаранција."

Бивши командант Контраобавештајне службе Љубан Каран каже, за "Новости", да је ово јасна порука Срба да ако их Курти и Запад преваре, изиграју и у овом последњем договору, више неће имати ту прилику:

"Затварање севера технички је релативно лако изводљиво, то смо видели и на случају последњих барикада, које су брзо инсталиране и демонтиране. Добро је што се барикаде уклањају и што се у актима САД, ЕУ и Кфора осим њиховог уклањања први пут од српске стране не тражи да испуни неке друге обавезе. И њима је послата јасна порука да постоји конкретан план који ће бити активиран ако се изигра поверење Срба."

И Огњен Карановић из Центра за друштвену стабилност каже да, уколико се Приштина оглуши о захтеве Срба, а САД и ЕУ не реагују, блокада севера може брзо да се реализује:

Надам се да за то неће бити потребе. Курти је добио снажну опомену из ЕУ и САД, који су се и писано обавезали да ће бити испуњени захтеви Срба са КиМ. Ако их Курти прекрши, то ће захтевати реакцију међународне заједнице и Кфора, који треба да га дисциплинују. Ако нису то у стању да ураде, то ће учинити српски народ уз помоћ државе, већ опробаним методама које очигледно дају резултате.

На питање да ли постоји опасност да би активирање плана затварања севера Косова могло да изазове "одмазду", односно неку оружану реакцију Приштине и њихових савезника, Каран каже да би у томе значајно требало да их одврати и чињеница да су косовски Срби добили недвосмислену подршку државе Србије да ће заштитити наш народ у покрајини:

"Засада Курти може само да показује агресију и љутњу за унутрашњу употребу. Наравно, увек постоји могућност да они који су и у свему овоме до сада подржавали Куртија, сада премијера привремених институција наговоре на изазивање неке нове кризе."

image