Србија и Балкан

Гујон: Ретко који народ би издржао оно што трпе Срби на КиМ

И мештани у енклавама јужно од Ибра се плаше нових сукоба, јер се тензија са севера Косова преноси, рекао је Арно Гујон
Гујон: Ретко који народ би издржао оно што трпе Срби на КиМ© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач организације "Солидарност за Косово" изјавио је да је 50. конвој те хуманитарне организације стигао у српске енклаве на КиМ, додајући да није био сигуран да ли ће ове године божићни конвој успети да уђе на КиМ.

Гујон је за РТС рекао да није лако допреминити 12 тона помоћи шлепером на КиМ, где увек има потешкоћа.

"Дан пре него што је конвој ушао на КиМ био је забрањен улазак патријарху Порфирију. Нисам био сигуран да ли ћемо успети ове године, 18. годину за редом, 50. конвој, али ушао је и волонтери, такође. Они се сада спремају да крену на терен, да обилазе села и српске куће у енклавама и да деле нову топлу одећу, обућу и све оно што је потребно за људе на КиМ", навео је Гујон.

Истакао је да је допремљено 48 коза, 40 оваца и пет крава за породице које се баве сточарством на КиМ.

"Ти људи живе од сточарства, они су вредни и сами се боре за свој живот. Када једној породици поклоните десет коза или једну краву, то је за њих велико весеље. Када бисте их питали шта им треба, никада не би одговорили треба ми новац или ауто. Они кажу треба ми трактор, крава, овца. Када се људи боре, онда и ви имате жељу да им помогнете. А Срби на КиМ се итекако боре и ретко који народ у Европи би издржао све што они издржавају већ 23 године и зато смо уз њих. Они су за нас пример храбрости и достојанства", рекао је Гујон.

Додао је да је ових дана владала огромна забринутост.

"У разговору са мештанима неки су изразили страх од потенцијалних нових сукоба. Говорим о енклавама, јужно од Ибра, на северу је тензија била огромна, али често се оно што се дешава на северу одражава и преноси на југ", указао је Гујон.

Објаснио је да су волонтери Французи који узимају одморе у својим фирмама како би десет дана дошли на КиМ и били уз народ који пати и то траје већ 18 година.

"Сећам се сцена кад се цело село скупи на некој раскрсници или тргу, деца су радосна и срећна, као и старији. Ван тих тренутака нема пуно места за радост", навео је Гујон.

Према његовим речима, волонтери ће и у наредним данима бити на терену и завршиће поделу 12 тона помоћи, а усред зиме хуманитарна организација "Солидарност за Косово" увек дели шпорете, поготово за старе људе.

Гујон, који је пре неколико дана био са представницима свих српских удружења у Албанији, наводи да процене кажу да је у тој земљи од 10.000 до 30.000 Срба.

"Ми као Управа за дијаспору и сарадњу са Србима у региону, одлучили смо да то буде наш приоритет, поготово око учења српског језика, организације манифестација. Они су тамо запослени у локалним фирмама, јер ипак није тамо ситуација као на КиМ. Некада је постојала политика асимилације, али се то смањује", напомиње Гујон.

Каже да нема назнака да ће му бити укинута забрана уласка на КиМ.

"Ја се и даље судим по косовским судовима, пребацују ме из једног у други, без образложења, без рока, али се надам да ће то једног дана да буде поништено, јер је срамота у Европи почетком 21. века да се забрањује некоме да уђе на неку територију, без разлога, поготово када тај човек и финансијски подржава енклаве. Верујем да ће то бити кад-тад поништено и то ће бити знак да се ситуација мало побољшала на КиМ", казао је Гујон.

image