Србија и Балкан

Брнабић: Сви на Западу кажу да ЗСО мора да се формира

Све што је Аљбин Курти урадио у 2022. години показало је да он не поштује основна људска права Срба на КиМ, каже премијерка Србије
Брнабић: Сви на Западу кажу да ЗСО мора да се формира© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је приоритет Владе да се заштите Срби на КиМ.

Она је за празнични троброј листа "Информер" казала да не може бити компромиса када су у питању животи људи, а да је све што је тзв. косовски премијер Аљбин Курти урадио у 2022. години показало да он не поштује основна људска права Срба, али и других неалбанаца на Косову и Метохији.

"Година је почела тако што је он укинуо право гласа Србима, а завршава се киднаповањем невиних Срба и забраном уласка патријарху Порфирију", навела је премијерка.

На питање да ли Србија има искрене савезнике на Западу, Брнабић је оценила да су у нашим рукама аргументи, а да је међународно право на нашој страни.

"Ми смо дошли до тога да данас готово сви на Западу кажу како Бриселски споразум мора бити имплементиран, како ЗСО мора да се формира. И ми чекамо сада да то видимо. Очекујемо да се већ у првим данима 2023. пређе са речи на дела." 

Говорећи о европском путу, Брнабић је оценила да је тај пут најбољи за Србију и да је у најбољем интересу народа.

"Колико год нам сметало лицемерје и дупли стандарди и колико год тешко било разговарати о владавини права, а да са стране ЕУ не постоји владавина права у смислу поштовања Бриселског споразума, ми не смемо одустајати од преговора и дипломатије", рекла је она.

Како је додала, готово 70 одсто трговинске размене Србије је са земљама чланицама ЕУ.

image