Свет

Шведска: Позивамо Србију да уради исто што и ми, а Приштину да формира ЗСО

Србија је један од највећих прималаца фондова ЕУ у свету, са 200 милиона евра годишње, рекла је шведска амбасадорка у Србији и подсетила да је ЕУ највећи донатор, инвеститор и трговински партнер Западног Балкана
Шведска: Позивамо Србију да уради исто што и ми, а Приштину да формира ЗСО© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Шведска ће током председавања ЕУ које почиње 1. јануара уз четири основна приоритета инсистирати и на дијалогу Београда и Приштине, брзој примени договора о формирању Заједнице српских општина и на стварању услова за повратак Срба у институције, изјавила је амбасадорка Аника Бен Давид и додала да ће у овом преломном тренутку за Европу и свет, због рата у Украјини, наставити да позива Србију да се усклади са европском спољном политиком.

У интервјуу за Танјуг амбасадорка Шведске за Србију и Црну Гору говорила је и о апликацији Приштине за чланство у ЕУ, процесу проширења, о намери ЕУ да настави да јача и интензивира ангажман у циљу трансформације Западног Балкана, уз оцену да је време да се реформе убрзају, усагласе политике и предузму нове одлучне мере за геостратешку оријентацију Србије и целог региона.

На питање како Шведска гледа на захтев Приштине за чланство у ЕУ, с обзиром да Косово није чланица УН, каква ће бити процедура и када мисли да би апликација Приштине могла да се нађе на дневном реду ЕУ, каже да ће се тим питањем бавити када захтев буде на агенди ЕУ.

"То ћемо учинити у блиској консултацији са државама чланицама", рекла је амбасадорка која је на питање да ли мисли да би тај потез Приштине могао да утиче на дијалог о Косову, одговорила да ЕУ даноноћно ради на решавању кризе на северу Косова.

"Потребно нам је стварање услова за повратак косовских Срба у заједничке институције, у којима они играју важну улогу", рекла је Бен Давид.

На питање какав ће бити став Шведске поводом поштовања потписаних споразума и докумената о КиМ у којима је посредовала ЕУ, а пре свега Бриселског споразума, наглашава да је дијалог под окриљем ЕУ једини начин да се напредује и постигне договор о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине, што је кључни аспект преговора о приступању Србије ЕУ.

"Од кључне је важности да се сви споразуми претходно постигнути у дијалогу морају брзо примењени. То нису само обећања, већ и обавезе обе стране. То подразумева оснивање Заједнице српских општина. ЕУ ће наставити да ради на том циљу", казала је Бен Давид.

"Понављамо нашу снажну подршку неуморним напорима специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака", рекла је она.

На питање да ли би Шведска током председавања ЕУ могла више да се заложи за заштиту права Срба на Косову и формирање Заједнице српских општина и да ли ће се Стокхолм за то залагати рекла је да је кључно да се сви споразуми брзо примењују.

На питање како Стокхолм гледа на процес проширења, посебно на земље Западног Балкана, шта очекује од Србије и да ли је за очекивати да Србија у 2023. направи неки конкретан напредак на путу ка ЕУ, Бен Давид је подсетила да је порука ЕУ у Тирани на Самиту, првом икада одржаном ван Уније, била јаснија него икада.

"Чврсто смо посвећени и желимо добродошлицу земљама Западног Балкана у породицу ЕУ. Геополитичка реалност донела је нову потребу за хитношћу у процесу приступања ЕУ. Али мерила као основни услови и даље важе. Постоји јасан пут, јасна методологија. Желимо да видимо да се процес придруживања заснован на реформама убрзава", рекла је амбасадорка.

Подсетила је да процес евроинтеграција може бити захтеван.

"Промене дотичу ДНК државе и друштва", указала је Бен Давид и нагласила да је крајњи циљ успостављање јаке државне управе и демократских пракси које омогућавају адекватно и демократско функционисање институција на пољу безбедности, приступа правди, заштити људских права, пружању јавних услуга, економских резултата и стварања нових радних места.

ЕУ највећи донатор Србији 

Реформе у области владавине права и основних људских права, као и снажна посвећеност борби против организованог криминала и корупције кључни су за кредибилан пут на пољу евроинтеграција, навела је она и нагласила да ће "ЕУ наставити да јача и интензивира ангажман на свим нивоима у подршци политичкој, економској и друштвеној трансформацији Западног Балкана".

"Србија је један од највећих прималаца фондова ЕУ у свету, са 200 милиона евра годишње", рекла је она и подсетила да је ЕУ највећи донатор, инвеститор и трговински партнер Западног Балкана.

Нагласила је да са Економским и инвестиционим планом од 30 милијарди евра, подржавају дугорочни опоравак региона.

"А наш пакет енергетске подршке вредан милијарду евра бави се енергетском кризом и подстиче њену енергетску транзицију", рекла је она и оценила да су споразуми о ромингу потписани у Тирани доказ све тешње сарадње.

Додала је да је сада време да се убрзају реформе, усагласе политике и предузму нове одлучне мере за геостратешку оријентацију Србије и целог региона.

Русија апсолутни приоритет

Амбасадорка каже, да се први од четири главна приоритета са агенде председавања ЕУ које преузимају од Чешке, односи на безбедност грађана и јачање улоге ЕУ у свету.

Убрзаћемо "зелену транзицију" у циљу стварања Европе ослобођене од фосилних горива, што ће довести до нових радних места и иновација, залагаћемо се за конкурентност европске привреде тако што ћемо створити нова радна места, али и радити на заштити основних вредности ЕУ и заустављању корупције и криминала, рекла је амбасадорка и нагласила да је ипак највећи изазов који их очекује очигледно рат Русије против Украјине.

"Пуна инвазија једне нуклеарне силе на неутрални и демократски православни словенски братски народ подсећа нас да се слобода и демократија не смеју узимати здраво за готово. Ово је напад не само на Украјину, већ рат на све наше вредности, наш систем управљања и норме међународне сарадње", рекла је Бен Давид и нагласила да ће исход тог рата обликовати будућност Европе.

Рат, како је додала захтева јединствен одговор.

"Подршка ЕУ Украјини политичка, економска, војна, хуманитарна и правна представљаће централни фокус шведског председавања. Поздрављамо што су се многи наши блиски партнери ускладили са ставовима спољне и безбедносне политике ЕУ, управо као што се очекује од земље кандидата за чланство у ЕУ. Наставићемо да позивамо Србију да учини исто. Ово је преломни тренутак за Европу и свет. То значи да усклађивање спољне и безбедносне политике ЕУ и испуњавање критеријума ЕУ о основама обликују могућности за напредак", нагласила је амбасадорка.

image