Србија и Балкан

Додик: Србија и Српска неће пристати да се газе њихови интереси

Инсистираћемо на слову Дејтона који подразумева БиХ као заједницу три равноправна народа и два ентитета и на Резолуцији 1244 која потврђују суверенитет Србије над КиМ, поручује председник Републике Српске
Додик: Србија и Српска неће пристати да се газе њихови интересиwww.globallookpress.com © IMAGO/Takis Sagias

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да водеће западне силе у континуитету покушавају да наметну поредак који су погрешно дефинисали крајем прошлог века као пожељан, а којим се подразумева централизација БиХ, одвајање Космета од Србије, слабљење српског фактора у Црној Гори и ширење НАТО-а.

Он оцењује да није реално веровати да ће се у овој години променити такав приступ евроатлантских центара моћи, пренео је РТРС.

Додик, наглашава, да ни Србија ни Република Српска неће пристати да се противправно газе њихови интереси и права и руши њихов суверенитет.

"Непоколебљиво ћемо инсистирати на слову изворног Дејтона који подразумева БиХ као демократску заједницу три равноправна народа и два ентитета, односно на Резолуцији 1244 и другим споразумима који потврђују суверенитет Србије над КиМ."

Према његовим речима, српски народ ће, као што је успевао и у претходним годинама, истрајати у одбрани својих виталних интереса, али ће бити и отворен за прави, аутентични дијалог са свим другим народима региона, који би по свим спорним питањима требало да доведе до одрживих компромиса.

"А до њих ћемо стићи онда када нас велики играчи оставе да се сами договарамо, што ће се пре или касније десити, али мало је вероватно да ће тако бити ове године. Но, не треба губити наду", рекао је.

Оценио је и да регион није никакво буре барута већ га екстерни фактори злоупотребљавају.

"То ће, по свему судећи, покушавати да чине и 2023. године, али ми им нећемо допустити и да га потпале, те тако доведу до експлозије. Бањалука и Београд су до сада доследно водили, а тако ће бити и ове године, одговорну политику која има у виду очување интереса нашег народа, али и обезбеђивање мира и стабилности у региону", закључио је председник Републике Српске.

Нема основа за песимизам

Додик сматра да ће дешавања из протеклих деценија као и актуелни сукоб на истоку Европе утицати на развој догађаја у региону. Истиче да је у таквим околностима тешко бити оптимиста, али да нема основа ни за песимизам.

Подсетио је да све што се дешавало у претходним деценијама говори и о развоју догађаја у 2023. години у нашем региону.

Додао је да је то што Вашингтон, Брисел и Берлин једнострано поступају, подржавајући претензије српских регионалних опонената а занемарујући међународно право, генератор кризе која "код нас и у окружењу - као да има перманентни карактер".

Сматра да није реално веровати да ће евроатлантски центри моћи да мењају приступ према региону.

"Актуелни сукоб на истоку Европе и са њим повезана жеља западних фактора да учврсте оно што сматрају својом зоном доминације, верујем да ће их подстаћи да још агресивније поступају" рекао је Додик.

image