Србија и Балкан

Додик одговорио званичницима САД и ЕУ: Данас је Дан Републике Српске, свиђало се то вама или не

Народ је рекао на референдуму да се Дан Републике слави 9. јануара, а тај референдум не може да поништи ниједна амбасада, рекао је председник Републике Српске
Додик одговорио званичницима САД и ЕУ: Данас је Дан Републике Српске, свиђало се то вама или не© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је поносан због параде и прославе Дана Републике Српске која је одржана у Источном Сарајеву и поручио да ће Срби славити 9. јануар шта год да се прича.

Додик се осврнуо на изјаве амбасадора САД и представника ЕУ који су негодовали због овог српског празника и одликовања руског председника Владимира Путина. 

"Изјаву ћу дати када САД буду прослављале 4. јул. Не знам који је њихов проблем. Не знам шта хоће од нас. Да се ​​одрекнемо историје? Уосталом, народ је рекао на референдуму да се Дан републике слави 9. јануара, а тај референдум не може да поништи ниједна амбасада", истакао је Додик.

Он је додао да је данас одржана манифестација младости, а не "како би зли језици рекли", манифестација полицијске способности.

"Интегрална идеја Републике Српске је жива и важна", рекао је Додик за АТВ.

Република Српска, како је навео, никоме није трн у оку, већ представља нагон за слободом и опстаће без обзира на то што критичари причају.

"Поједини политичари у Сарајеву су покушали да промене Србе. Да промене наше датуме, али ако на то пристанемо мораћемо да мењамо све датуме који су им сумњиви. Ми ћемо славити наша достигнућа. Република Српска улаже значајан новац у многе градове. Све ово су постигли наши људи и наша Република Српска. Нико не може да доводи у питање девети јануар. Лакше им је да се навикну. Свиђало се то некоме или не, данас је Дан Републике Српске", поручио је Додик.

image