Србија и Балкан

Османи: Рачак је пробудио међународну свест, Вокер: Много сам срећан

Упркос доказима да се у Рачку десио обрачун са терористичком ОВК, тзв. Косово не одустаје од обележавања "масакра над недужним албанским цивилима"
Османи: Рачак је пробудио међународну свест, Вокер: Много сам срећанGetty © Ferdi Limani

Већ дуже од две деценије након догађаја у Рачку, који су били легитиман и легалан обрачун српских снага безбедности са терористичком ОВК, представници тзв. Косова не одустају од наратива да је реч о наводном "масакру цивила".

Председница тзв. Косова Вјоса Османи је тим поводом рекла да је "суровост Милошевићевог режима према албанским цивилима попримила најнехуманији облик", али да је то, према њеним речима, означило тренутак у коме се коначно пробудила међународна свест, преноси "Репортери". 

"Пробуђена међународна свест" проговорила је кроз Канцеларију Европске уније на "Косову", која је такође обележила годишњицу наводног "масакра у Рачку".

Османи је на меморијалној академији рекла да српска држава има велике тенденције да фалсификује историју рата на "Косову".

Она је поменула и Вилијема Вокера, којег је назвала "гласом жртава и целог 'Косова'" у најтежим временима историје 'земље'.

Вокер: Рачак ми много значи

Бивши шеф верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер рекао је да је "срећан што се сваке године повећава број људи који учествују у одавању почасти на годишњицу масакра у Рачку", додавши да је то била прекретница за "Косово".

"Било је на свим светским насловним странама. У Србији је београдска Влада Милошевића и Вучића почела да ради на томе  свет не чује за Рачак, али то се није догодило. Дошли су светски медији, емитовали су слике онога што се дешавало на 'Косову' и као резултат тога је дошла интервенција НАТО-а. Фантастично је видети шта је данас урађено са Рачком, то је место које ми много значи", рекао је Вокер.

Он је заборавио да помене да су његове тврдње демантовали и неки од његових најближих сарадника, али и многи други попут истражног судије у случају "Рачак" Данице Маринковић, која је поновила да "није било никаквог масакра", те да је цела фарса искоришћена као повод за НАТО агресију на тадашњу СРЈ.

Позната финска форензичарка Хелена Ранте, чији тим је истраживао случај Рачак, касније је изјављивала да је Вокер вршио притисак на њу приликом писања извештаја, истичући да мисли да је он очекивао да подржи његову интерпретацију.

Вокер је 2017. године у Рачку добио споменик. "Случај Рачак" био је део оптужница против неколико високих званичника Савезне Републике Југославије, на челу са тадашњим председником Слободаном Милошевићем, али је тужилац одустао од тог дела оптужнице.

 

image